kunstbus
Dit artikel is 27-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Castelijn

Castelijn Meubelindustrie is een in 1958 door Gerard Castelijn opgericht familiebedrijf dat in 1994 is overgenomen door de 2e generatie: Ellen, Marieke, Jan en Coen Castelijn.

Castelijn is een Nederlandse fabrikant van hoogwaardig designmeubilair, dat geheel in eigen fabriek in Roelofarendsveen wordt geproduceerd. De collectie bestaat uit strakke kasten, tafels en stoelen, welke uitsluitend door Nederlandse topdesigners zijn ontworpen. De collectie bestaat uit strakke kasten, tafels en stoelen, die uitsluitend door Nederlandse topdesigners zijn ontworpen. Zoals Dick Spierenburg, Karel Boonzaaijer, Marieke Castelijn, Coen Castelijn, Jan des Bouvrie en Karel Boonzaaijer.

Castelijn Meubelen is ook medeoprichter van het Dutch Design Center in 1982 te Utrecht, samen met o.a. Pastoe, Montis en Arco. In 1995 wordt Castelijn overgenomen, om zich in 2004 als Castelijn Wonen en Castelijn projekten weer volledig op de markt te storten!

Historie
In 1958 richtte Gerard Castelijn een bedrijf op, dat de inrichtingen voor het huis en bedrijf verzorgde, onder de naam 'Castelijn Meubelen en Betimmeringen'. Aanvankelijk produceerde het bedrijfje op kleine schaal meubels, maar legde ook tapijt en linoleum.

In 1962 besloot Gerard Castelijn een houten pand te bouwen in Rijpwetering. Het voorste deel was woonhuis en het achterste deel de fabriek. Toen midden jaren zestig ook z'n broer Giel Castelijn in de zaak kwam, groeide het bedrijf voor de tweede keer uit haar jasje. In 1969 besloot men nog 3 houten hallen bij te bouwen in Rijpwetering om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

In 1972 kruiste ontwerper Gijs Bakker het pad en met zijn "Levi's Chair" uit 1973 ontwikkelde het bedrijf in de jaren zeventig een nieuw en trendsettend designbeleid. De levichair bestaat uit een metalen frame van draadstaal, met een in spijkerstof en oranje stiksels gestoffeerd l-vormig zitgedeelte. In de rug van de stoel waren zakken genaaid, waarin allerlei spullen zoals kranten en boeken konden worden opgeborgen.
In 1974 bracht Castelijn de SC-serie, "de Stripstoel", gelamineerd houten stapelbare stoelen met een heldere lijnvoering, van Bakker op de markt. Bakker ontwikkelde een model met en een zonder armsteunen.
In 1976 produceerde Castelijn zijn klapstoel VF waarbij de zitting gespannen was met singels of gevlochten pitriet.

De productieruimte was al weer aan de kleine kant. Deze explosieve groei was voor Giel aanleiding zich uit de directie terug te trekken en als meubelmaker verder te gaan.

In 1976 viel het oog op de meubelfabriek Blankenstijn in Nijkerkerveen die met personeel en al werd overgenomen, zodat een deel van de productie daar heen kon verhuizen.

Castelijn zette het progressieve design beleid door en trok Dick Spierenburg aan als bedrijfsontwerper. Hij ontwierp uiteenlopende strakke en moderne meubels, zoals de eetkamerstoel DC (1978) en de collectie DB (1986).

In 1982 wordt met o.a. Pastoe, Montis, Arco en Castelijn het Dutch Design Center in Utrecht opgericht als permanente tegenhanger van de Utrechtse meubelbeurs.

Daar halverwege jaren 80 de productiewijze van woon- en kantoormeubilair uit elkaar groeide, besloot Gerard om in Rijpwetering uitsluitend kantoormeubilair te maken. Het bedrijf in Nijkerkerveen werd verkocht aan de toenmalig bedrijfsleider Dick Spierenburg die onder de naam Castelijn Collection verder ging met de productie van meubels en accessoires voor de particuliere woonmarkt. Spierenburg bleef ontwerpen, maar ging ook een vruchtbare samenwerking aan met de ontwerpers Jan des Bouvrie en Stefan Steenkist en de ontwerpbureaus Esenso en landmark. In 1991 verhuisd Castelijn Collection als zelfstandig bedrijf van Nijkerkerveen naar een nieuwe fabriek in Nijkerk. In 1995 wordt Castelijn Collection in Nijkerk overgenomen door Gelderland Meubelindustrie uit Culemborg. De laatste banden met het oorspronkelijke bedrijf werden hiermee definitief doorgesneden.

In Rijpwetering werd een toonkamer gerealiseerd en het kantoor vergroot zodat de projectmeubeltak als geheel onder één dak zat. Ook de projectmarkt groeide door zodat er in 1988 besloten werd een fabriekshal van 1000M2 bij te bouwen.
In 1994 besloot Gerard Castelijn uit de zaak te stappen en het roer over te dragen aan zijn vier kinderen. Ellen, Marieke, Jan en Coen. Gerard bleef op de achtergrond als adviseur aanwezig. Zoon Coen en dochter Marieke Castelijn zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van vooral luxe kantoormeubelen. Zij ontwierpen het vergadertafelsysteem MC en de thuiswerkkast TWK.

In 1998 werd begonnen aan de bouw van een geheel nieuwe fabriek, inclusief showroom en kantoor, van 5.500m2 voor de projectmarkt in Roelofarendsveen welke in 1999 in gebruik genomen werd.

In 2003 gaat Gelderland Meubelindustrie failliet en kan Castelijn Projectmeubelen het merk Castelijn Collection weer terug kopen. Vanaf 2004 worden de merknamen gewijzigd in Castelijn Projecten en Castelijn Wonen en zijn na een periode van 19 jaar deze merken weer bij elkaar. 'We steken de stekker er weer in, die Gelderland er bijna had uitgetrokken', zegt Marieke Castelijn. Opgegroeid in het meubelbedrijf heeft Marieke Castelijn (1967) in eerdere ontwerpen als de TWK en de collectie MP steeds vernuftige en verrassende elementen verwerkt. Met Hide & Slide sluit ze weer volledig op deze traditie aan.

Websites: www.castelijn.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 863.