kunstbus
Dit artikel is 20-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charles Rohlfs

Amerikaanse acteur, kunstenaar en meubelontwerper, geboren in 1853 - overleden 30 juni 1936.

Charles Rohlfs was een van de belangrijkste figuren van de Amerikaanse Arts & Crafts Movement.

Biografie
Rohlfs was acteur vanaf 1868. In 1884 huwde hij echter misdaadschrijfster Anna Katharine Green waarna hij al snel zijn belofte bij zijn schoonvader inloste, namelijk zijn acteurcarriere opgeven, en meubels begon te ontwerpen.

Eind jaren '80 van de 19de eeuw begon hij een klein atelier in Buffalo waar hij arts & craftsmeubilair produceerde. Deze gesneden en gestoken eiken meubels waren nog vooral in opdracht van vrienden gemaakt, maar zijn klantenkring breidde al snel uit nadat hij in de collectie van Marshall Field, een warenhuis in Chicago, werd opgenomen. Zijn werk werd verkocht van New York en Philadelphia tot in Londen, Parijs en Bremen.

Zijn ontwerpen waren ontleend aan de Art Nouveau en Noorse, Moorse en middeleeuwse stijlen en onderscheidden zich van het meeste Amerikaanse arts & crafts-meubilair door de typische verhoudingen en het sierlijke snijwerk dat voornamelijk door George Thiele werd verricht.

Inn 1902 exposeerde hij zijn ontwerpen op de 'Esposizione Internazionale d'Arte Decorativa Moderna' in Turijn wat hem een lidmaatschap van de Royal Society of Arts in Londen opleverde waarna hij hij de opdracht kreeg stoelen te ontwerpen voor Buckingham Palace.

Charles Rohlfs gaf les aan de ambachtsgroep Roycrofters in East Aurora.

Zijn zoon Sterling Rohlfs (Brooklyn, 18 mei 1887 - 27 maart 1928) was net als zijn broer Roland Rohlfs een Amerikaans testpiloot die overleed in 1928 bij een vliegtuigongeluk in Toluca, Mexico.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.