kunstbus
Dit artikel is 03-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christa EhrlichOostenrijks-Nederlandse zilverontwerpster, 12 maart 1903 in Wenen - 12 februari 1995 Den Haag.

Haar ontwerpen zijn sober en passen goed bij de ideeƫn van het modernisme. Vanaf ca. 1927 ontwerpt deze leerlinge van de Weense architect Jozef Hoffmann voor Nederlandse zilverfabrieken, voornamelijk voor de Zilverfabriek Voorschoten. Ehrlich ontwierp spaarzaam, veelal halfmat gepolijste gedecoreerde producten met duidelijke, liefst geometrische hoofdvormen, die de suggestie wekten door de machine te zijn geproduceerd. Hier en daar past zij subtiele decoratietechnieken in de vorm van bloemen, groeven en plooien toe waarmee ze haar Weense artistieke afkomst benadrukt.

Biografie
Na haar opleiding van 1922 tot 1925 aan de Weense Kunstgewerbeschule bij architect Josef Hoffmann richt Christina Anna Ehrlich in 1927 voor de belangrijke internationale tentoonstelling 'EuropƤisches Kunstgewerbe' de Oostenrijkse afdeling in. Hier ontmoet zij Carel Begeer die haar vraagt om voor de Koninklijke Nederlandse Edelmetalen Bedrijven (KNEB) in Voorschoten modern zilveren gebruiksvoorwerpen te ontwerpen.

In 1938 kreeg ze de Nederlandse nationaliteit.

Christa Ehrlich ontwierp behalve stoffen rond 1930 voor de firma Metz & Co in Amsterdam, incidenteel ontwerp voor een servies van de keramiekfabriek De Sphinx. De Zilverfabriek Voorschoten bleef echter haar belangrijkste opdrachtgever. Tot haar pensionering in 1960 was zij voor dit bedrijf verantwoordelijk voor de grafische vormgeving van verpakkingsmaterialen, catalogi en folders en het inrichten van winkeletalages en tentoonstellingen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.