kunstbus
Dit artikel is 02-09-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christian Dell

Duitse zilversmid, geboren 24 februari 1893 Hanau (Offenbach am Main in Hesse) - overleden 18 juli 1974 Wiesbaden.

Zie ook Biografie
Christian Dell studeerde aan de Königliche Preussische Zeichenakademie en was van 1907 tot 1912 tegelijkerijd in de leer als edelsmid bij zilverfabriek Schleissner & Söhne in Hanau, waarna hij tot 1913 werkte in Dresden als edelsmid.

Christian Dell volgde lessen bij Henry van de Velde aan de Kunstgewerbeschule in Weimar.

Na zijn militaire dienst tijdens W.O. I werkte voor Hestermann & Ernst in München, van 1918 tot 1920 als handwerksgezel en later als meesteredelsmid.

In 1920 werkte hij in Berlijn voor het zilveratelier van Emil lettré (1876-1954)

Christian Dell keert terug naar Hanau en de Königliche Preussische Zeichenakademie en richt in 1921 een atelier op in Hanau.

Bauhaus
Van 1922 tot 1925 was hij 'Werkmeister' van het metaalatelier van het Staatliches Bauhaus in Weimar, waar hij nauw samenwerkte met lászló Moholy-Nagy. Aan het Bauhaus werkte hij o.m. samen mat Marianne Brandt. Dell vond in tegenstelling tot zijn collega's aan het Bauhaus dat het historicisme niet geheel mocht worden verworpen.
Na de Vorkurs te hebben doorlopen, hadden de leerlingen van het Bauhaus de keuze tussen verschillende werkplaatsen of ateliers. Het onderricht aldaar duurde drie jaar. De leiding van de werkplaatsen berustte bij een Formmeister die bijgestaan werd door een Handwerkmeister. De werkplaats voor metaalbewerking (Metallwerkstatt) stond aanvankelijk onder de leiding van de Hongaar Laszlo Moholy-Nagy (Formmeister), bijgestaan door Christian Dell (Handwerkmeister). Onder hun leiding zochten de leerlingen van de metaalbewerkingsplaats naar nieuwe vormen voor onze dagelijkse voorwerpen (van asbak tot lamp). Zij experimenteerden met nieuwe materialen en zochten voor hun ontwerpen contacten met de industrie. Reeds in 1928 waren 40 modellen uit de werkplaats voor metaalbewerking in productie.

Van 1926 tot 1933 gaf hij les op de nieuwe metaalbewerkingsafdeling van de Frankfurter Kunstschule. Hij ontwierp hier zilverwerk dat vervaardigd werd in het atelier van de school.

Rond 1930 begint de opgang van het moderne design en de techniek. Dell ontwierp innovatieve verlichting, zoals zijn tafellamp Rondella-Polo (1926-1927) voor industriële massaproductie. Zijn verlichtingontwerpen werden geproduceerd door Rondella en door Kaiser, die zijn serie Idell produceerde, later gekopieerd door Helo.

Vanaf 1933 mocht hij van het nazi regime geen les meer geven aan de Frankfurter Kunstschule.

Hij verhuist naar Wiesbaden waar hij in 1939 een juwelierszaak begint.

Zie ook vintage Christian Dell op de website van Galerie Kunstbus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.