kunstbus
Dit artikel is 17-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cini Boeri

Cini Mariani BoeriItaliaanse architecte, geboren in 1924 te Milaan.

Zij is als designer bijzonder veelzijdig : van lampen en stoelen, over telefoontoestellen en thermoskannen, tot wasmachines en motorboten. Boeri tracht design een menselijk gezicht te geven en poogt met haar ontwerpen het dagelijkse leven te verlichten en te verbeteren. Boeri schreef een boek over het wordingsproces van designontwerpen en wou op die manier het vormgeven van meubelen toegankelijker maken voor een groter publiek.

Biografie
In Milaan geboren en getogen, studeerde zij architectuur aan de Milanese polytechnische universiteit waar ze in 1951 afstudeerde en begon
haar carriere in de studio van de Italiaanse avantgarde-architekt Marco Zanuso.

Ze werkte 11 jaar lang bij het ontwerpbureau van Marco Zanuso, waarna ze in 1963 in Milaan een eigen architectuur- en designbureau begon. Sindsdien werkt zij in een klein team op talrijke gebieden van de architectuur en product-vormgeving.Halverwege de jaren '60 begon ze meubilair te ontwerpen voor de Italiaanse fabrikant Arflex, waaronder haar blokachtige stoel Bobo (1967 afb.) van polyurethaanschuim en de bank Serpentone (1971) die onbeperkt kon worden uitgebreid door toevoeging van extra delen.

In 1966 ontwierp Boeri kunststof reisartikelen van gespoten ABS voor Franzi.

Haar Lunaria-tafels in 1970 voor Gavina ontworpen, werden later door Knoll geproduceerd.

Van 1972 tot 1983 ontwierp ze toonzalen voor Knoll en in 1976 lanceerde het bedrijf haar zitmeubel Brigadier.In 1979 kreeg ze een Compasso d'Oro voor haar zit- en slaap meubel Strips (1972) dat gewatteerde bekleding had en samen met laura Griziotti (geb. 1942) was ontworpen.

Van 1980 tot 1983 was ze docente aan de Politecnico di Milano en de University ofCalifornia in Berkeley.

In 1983 ontwierp ze geprefabriceerde woningen voor Misawa in Tokyo.In 1987 ontwierp ze samen met Tomu Katayanagi de uit één stuk glas vervaardigde stoel Ghost voor Fiam, een monolitische stoel geconstrueerd uit een stuk gevormd glas, met een draagcapaciteit van 150 kg.

Ze heeft ook verlichting ontworpen voor Artemide, Arteluce, Stilnovo en Venini.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.