kunstbus
Dit artikel is 18-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Clarice Cliff

Engelse keramiste en industrieel ontwerpster, geboren 20 januari 1899 Tunstall/Staffordshire, Stoke-on-Trent - overleden 23 oktober 1972 Newcastle-under-Lyme.

Clarice Cliff produceerde keramiek in een kleurrijke en geometrische art-decostijl.

Biografie
Al op 13-jarige leeftijd leerde zij in het atelier van pottenbakker Lingard Webster aardewerk met de hand beschilderen en volgde ze schilderlessen aan de School of Art in Tunstall, waar ze leerde hoe je met lithografische technieken keramiek kon decoreren.

Na vier jaar te hebben gewerkt bij de pottenbakkerijen van A.J. Wilkinson (Royal Staffordshire Pottery) in Stoke-on-Trent volgde ze nog een avondcursus schilderen aan de School of Art in Burslum.

Rond 1926 beschilderde zij oude onafgewerkte potten van de aangrenzende dochtermaatschappij van A.J. Wilkinson, Newport Pottery, met felgekleurde art-decopatronen.

Vanaf 1929 werkte zij bij Newport Pottery zelf om het kleurrijke keramiek 'Bizarre' te produceren. Dit was zo succesvol dat zij al snel een team schilders in dienst nam om haar ontwerpen te schilderen. De daaropvolgende series 'Fantasque' en 'Biarritz' werden al even geliefd zodat het decoratieatelier midden jaren '30 zo'n 150 mensen in dienst had. Ook toen ze in 1934 terugkeerde naar Wilkinson hield zij als artistiek directeur van beide bedrijven toezicht op de productie en decoratie van Bizarre-aardewerk, ontworpen door kunstenaars als Paul Nash (1889-1946), Dame Laura Knight (1877-1970), Duncan Grant (1885-1978) en Vanessa Bell (1879-1961).

Websites:
. www.claricecliff.co.uk


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.