kunstbus
Dit artikel is 14-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Claudy Jongstra

Nederlandse ontwerpster, geboren in 1963 te Roermond, woont en werkt in Amsterdam.

Claudy Jongstra is het materiaal vilt uitgangspunt bij alles wat ze maakt. Vilt dat zij zelf produceert en op allerlei manieren bewerkt.

Het is geen eenvoudige zaak om een nieuw en geheel eigentijds aanzien te geven aan een textieltechniek die als de oudste ter wereld wordt beschouwd. Het is haar echter gelukt om het het verwachtingspatroon ten aanzien van vilt te doorbreken en heeft daarmee internationaal erkenning voor haar expressieve en innovatieve doeken verkregen.

Deels primitief, deels dierlijk, deels magisch, zo kan het vilt van Claudy Jongstra omschreven worden. Ruig en verfijnd tegelijk: soms lijkt het materiaal recht van de rug van het beest te komen, dan weer is het vilt zo bewerkt dat het een rauw soort elegantie krijgt. Jongstra gebruikt alleen maar ruwe, natuurlijke materialen -ruwe zijde, ruw linnen, ruw kasjmier en in het bijzonder ruwe wol- die zij vilt en behandelt met nieuwe, door haarzelf ontwikkelde technieken. Zij verwerkt fraaie wolsoorten en zijde maar ook transparant materiaal als organza, waardoor het eindresultaat onverwacht licht en kleurrijk kan worden. Hoewel vilt meestal met de hand wordt vervaardigd - wolvezels worden onder invloed van water, zeep, warmte en wrijving met elkaar vermengd - heeft zij inmiddels door de grote hoeveelheid opdrachten machines voor het viltproces ontwikkeld. Haar procédé blijft voor de buitenwereld geheim.

Jongstra gaat in haar gedrevenheid zelfs zo ver dat ze haar eigen kudde schapen heeft aangeschaft. Momenteel heeft ze een kudde van ongeveer 200 dieren van veelal zeldzame Europese soorten zoals het langharige Drentse heideschaap.

Jongstra presenteert haar werk op uiteenlopende plekken, zoals vakbeurzen, museale tentoonstellingen en gespecialiseerde verkooppunten, waaronder de Frozen Fountain in Amsterdam. Claudy Jongstra heeft ook een uiteenlopende groep cliënten zoals modeontwerpers Christian Lacroix, Donna Karan, John Galliano en Alexander van Slobbe, industrieel ontwerpers Hella Jongerius en Ettore Sottsass en architecten Will Bruder en Steven Holl. Door de vaak intensieve samenwerking met andere ontwerpers is het bereik van haar werk onverwacht groot, en reikte zelfs tot de kostuumontwerper van de Hollywood Sci-Fi film Star Wars.

Haar vilten zijn opgenomen in belangrijke collecties zoals die van het MOMA in New York, het Victoria and Albert Museum in Londen, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht.

Jongstra ontwerpt in opdracht interieurs of maakt wandpanelen en -bespanningen, vloerkleden, gordijnen of banieren voor bedrijven en instellingen als Interpolis, Luchthaven Keulen, het Catshuis en ministeries in Den Haag.

Opleidingen
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, modevormgeving, cum laude (1982-1989)
Textiel Brevet, Detex (1983)
Commercial Course Fashion, HKU (1989-1990)

1995 Materiaalfondsprijs voor innovatief materiaalgebruik, Amsterdam

Not Tom, Dick & Harry
De behoefte om mooi en duurzaam werk te maken in textiel, een vak waarin de ene collectie stoffen na de andere uitgebracht wordt, leidde in 1995 tot de oprichting van een eigen ontwerpbureau genaamd 'Not Tom, Dick & Harry'. Het onderscheidt zich inderdaad van andere bureaus en staat garant voor een serie werken met een blijvend karakter, waaronder monumentale wandkleden, wandbespanningen, banieren. Daarnaast maakt zij prachtige ruige vloerkleden, waaruit lange vezels wild uitwaaieren en dunne transparante interieurstoffen waarop wol- en zijdevezels in vilttechniek zijn aangebracht.

Marc Mulders
Ook werkt Claudy Jongstra geregeld samen met schilder Marc Mulders, die onder andere borduursels op haar vilt in het Textielmuseum liet aanbrengen.

1996 Vilt voor John Galliano, Parijs
1997-2000 Vilt voor Eskandar, Londen
1997 Vilt voor speelfilm STARWARS, 'the Phantom Menace'
1997-1999 Vilt & concepten voor Donna Karan, New York

1999
Viltbekleding voor 'Kasese chair', ontwerp Hella Jongerius
Viltconcept voor VOLVO Car Operations
Viltconcepten voor Marcel Wanders

1999-2000
Viltontwerpen & produktie voor SO, herfst/winter 00-01
Viltontwerpen voor The Gallery Mourmans, Knokke/Maastricht

2000
Viltontwerp & realisatie voor Will Bruder, Boston
Viltontwerpen voor Wouters & Hendrix (accessoires), Antwerpen
Ontwerp voor Red Ribbon Kunstactie voor het Aids Fonds

2001 Interieuropdracht Woningbouwcorporatie Amsterdam-Oost/ architect Steven Holl
Kunstopdracht Stichting Auping
Stoffen voor Wrangler Jeans Presentatie
Viltontwerp en realisatie voor Metropolitan Opera, New York
Interieuropdracht voor Dior winkel, Beverly Hills
Interieuropdracht voor Shell pensioenfonds, Rijswijk
Bekleding sofa design Jasper Morrison voor Cappellini

2000 Aanmoedingingsprijs Industrieel Ontwerp, Amsterdam

2003 Voor het Textielmuseum ontwikkelde zij voor het eerst haar eigen stof, die zij op de computergestuurde Dornier weefmachine en - tot verrassing van de museummedewerkers - op een demonstratie- luchtweefgetouw liet weven. Open weefsels, met zogenaamde lange flotteringen (lange losliggende draden), werden gemaakt. Zij verviltte deze, onder toevoeging van zijden en wollen vezels, en verfde ze tot slot in gloedvol rood en zwart. De geweven ondergrond geeft een duidelijke structuur aan de stoffen.

2005 werkt aan een project voor de Kunsthal in Rotterdam.

EXPOSITIE CBK Dordrecht Van 19-3 t/m 21-5-2005
In de tentoonstelling is behalve een heel bijzondere Japanse trouwjurk van zijde vermengd met vilt, ook nieuw werk van Jongstra te zien. Speciaal voor deze gelegenheid maakt zij landschappen van wol, nog in ruwe staat, waarbij iets van het ontstaansproces van haar vilten zichtbaar wordt, en de verwerking ervan tot een meterslange wandbespanning. Voorafgaand aan de opening, om 15.00 uur, geeft Claudy Jongstra een toelichting op haar werk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.