kunstbus
Dit artikel is 17-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Conrad Kurz

Firma Kurz

De firma Kurz & Co in tiel heeft gewerkt van 1896 tot 1984.

In 1880 nam J.N. Daalderop in Tiel een koperslagerij over. Het was de start van een bedrijf dat zou uitgroeien tot een toonaangevende firma met landelijke uitstraling. De fabriek legde zich toe op de vervaardiging van metaalwaren voor huishoudelijk gebruik: thee- en koffieserviezen, lampen en siervoorwerpen. In de jaren dertig van de 20ste eeuw werkten er zo'n 1000 mannen en vrouwen in het Tielse bedrijf. Het initiatief van Daalderop werkte aanstekelijk. In 1896 richtte oud werknemer Conrad Kurz zijn eigen metaalwarenfabriek op. Later volgden de Rio en Metawa. Samen met enkele kleinere firma's maakten zij Tiel tot een echte metaalstad.

Na technisch vakmanschap in metaalbewerking opgedaan te hebben bij Daalderop richtte Coen Kurz in 1896 de 'Firma C. Kurz & Co.' in Tiel op.

Na een grote brand in 1899 nam Kurz een nieuwe fabriek met een stoommachine over, en in 1906 begint hij in Kleef in Duitsland een tweede fabriek in gas- en petroleumlampen. Kurz heeft inmiddels meer dan honderd werknemers en produceert nu ook ook koperen, vernikkelde en vergulde siervoorwerpen en aluminium producten voor het huishouden.

Coen Kurz was goed op de hoogte van de nieuwste kunstnijverheid en produceerde naast historisch vormgegeven voorwerpen ook producten in de stijl van de Duitse Jugendstil, de Nieuwe Kunst en later de Amsterdamse School.

De fa. Kurz te Tiel is opgericht in 1896, maar heeft pas vanaf 1935 tin gemaakt.

De Eerste Wereldoorlog overleeft hij met het produceren van munitie, de Tweede Wereldoorlog werd Kurz relatief minder hard getroffen dan sommige concurrenten en kon het al snel daarna opnieuw een bescheiden productie starten. Met oorlogsmateriaal als grondstof werden nu aluminium en koperen huishoudelijke producten als kruiken en stoven gemaakt.

Het bedrijf floreerde en een tweede generatie nam de fabriek over. Het bedrijf begon met het produceren van producten uit zogenaamd Nieuw Zilver (Alpaca).

Vanaf 1960 schakelde Kurz geheel over op de ambachtelijke productie van tinnen voorwerpen als Oud-Hollandse kruiken en pullen en zogenoemde figurines met oude beroepen, waarmee zij inspeelden op de nostalgische trend die in de Nederlandse en Belgische woonhuisinterieurs de kop opstak.

In 1985 start de firma Kurz met de overname van andere tinbedrijven en groeide zo uit tot een bedrijf met 100 werknemers. In 1987 werd besloten de fabriek te verplaatsen naar Zeist, waar ze nog altijd produceren (www.kurzedeltin.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.