kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cor Unum

Keramiekfabriek in 1953 te 's-Hertogenbosch opgericht als creatieve werkplaats voor mindervaliden.

Cor Unum, de Latijnse vertaling van Een Hart, groeide dankzij overheidssubsidies en een professionele leiding uit tot een bloeiend internationaal bedrijf in hedendaagse, modern vormgegeven keramische producten. Tot de klantenkring behoren musea als het Museum of Modern Art in New York, maar ook
Harrods in Londen, Tools in Parijs en Trico in Tokyo zijn klanten van Cor Unum.
De Cor Unum-collectie omvat een keur van toonaangevende keramische functionele en objectachtige producten in een beperkte oplage, die door zowel nationaal als internationaal bekende ontwerpers, architecten en beeldend kunstenaars zijn vormgegeven. Daarnaast vervaardigt Cor Unum in samenwerking met kunstenaars keramische (beeldende kunst)toepassingen in de architectuur.

In 1998 privatiseerde het volledig, maar nog steeds worden de producten van inmiddels 'Cor Unum Ceramic&Arts' gemaakt door mensen met een beperking. Voormalig directeur Jan Krapels: 'Ze leveren vakwerk. We hebben allemaal onze beperkingen. De naam, één van hart, heb ik bewust gehouden omdat die heel veel in zich heeft. Zó zouden we overal met elkaar om moeten gaan: zorgzaam en betrokken.'

Historie
Cor Unum werd in 1953 opgericht door de Rooms-Katholieke kerk als sociale werkvoorziening voor langdurig werklozen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Tot 1959 maakte Cor Unum zwarte schalen en vazen met geel/witte (lijn)decoratie, menspotten genoemd naar Rademakers antroposofische opvattingen, de 12 (buik, voet, etc.) individualiteiten.
In 1959 Beëindigt Zweitse Landsheer (Goedewaagen en wordt aangesteld als algemeen en artistiek leider bij pottenbakkerij Cor Unum. Onder zijn leiding wordt een meer doelmatige bedrijfsvoering gevoerd. Tot begin jaren '70 lag het zwaartepunt van Cor Unum bij de productie van gebruiksgoed.

Om de seriematige producten een duidelijk 'eigen' karakter te geven, leek het Zweitse Landsheer een goed idee om gebruik te maken van zwartbakkende mangaanklei. 'We maakten de scherf mooi met het glazuur. Samen vormen ze één geheel. Dat is belangrijk. Als mensen zich goed kleden naar de aard en persoonlijkheid dan zien ze er ook fijn uit', aldus Zweitse Landsheer.

1963 Fusie Cor Unum - Gemeentelijke Dienst Werkvoorziening.
1964 Zweitse Landsheer is naast directeur bij Cor Unum, waarnemend directeur Gemeentelijke Dienst Werkvoorziening.

Door de toenemende vakkennis bij Cor Unum en het toedoen van zeer getalenteerde handdraaiers als Jan Schuurkens, werd het vanaf eind jaren '60 mogelijk om in de werkplaats ook wandreliëfs te gaan produceren.

In 1987 beëindigt Zweitse Landsheer alle werkzaamheden in gemeentelijk verband. Verschillende ontwerpen van Zweitse Landsheer hebben met recht de tand des tijds doorstaan. Bowl Zweitse Landsheer, de Diabolokop, Jug and Mug, Jig Saw, kandelaar Lumen, en de Boeket- en Venkelvaas worden nog volop geproduceerd bij Cor Unum.

Cor Unum Contemporary Ceramics
In 1998 is Cor Unum geprivatiseerd en kwam het accent nog meer dan voorheen te liggen op kunstaardewerk en designproducten. Ceramics & Art werd aan de naam toegevoegd. Directeur was Jan Krapels samen met Corrie Krapels, artistiek directeur Ed Annink. Bij Cor Unum Contemporary Ceramicx werken 16 medewerkers.

In samenwerking met internationaal bekende ontwerpers als Ettore Sottsass jr., Ron Arad, Marc Newson, Gijs Bakker, Marcel Wanders, Konstantin Grcic en Ross Lovegrove, maar ook aanstormende talenten als Joris Laarman, Demakersvan, Bertjan Pot en Wieki Somers, maken zij toegepaste keramische kunst.

Naast serviezen en kunstaardewerk in zwartbakkende en witbakkende klei heeft Cor Unum een lijn 'Unica'. Keramisten, architecten, kunstenaars en industriële ontwerpers worden uitgenodigd hun ontwerpen in klei te realiseren. Dit leidt tot verrassende resultaten, omdat andere disciplines zich weinig gelegen laten liggen aan de beperkingen van het materiaal en de gebruikelijke toepassingen.

. De architect Lars Spuybroek ontwierp een liggende vaas met dezelfde vloeiende vormen als zijn waterpaviljoen Neeltje Jans. Hij wil dat het object uitnodigt tot bekijken en betasten.
. Het servies van het architectenbureau MVRDV bestaat uit zeven basisvormen. Op en naast elkaar gestapeld krijgen zij het karakter van een gebouw met verschillende ruimtes, los neergezet is het een kleine wijk.

Niet alleen Nederlanders, maar ook internationaal gerenommeerde ontwerpers als Ron Arad en Ettore Sollsass hebben aan deze serie bijgedragen, die in een beperkte oplage op de markt wordt gebracht. Door deze inbreng worden de grenzen van het pottenbakkersvak verlegd en krijgt het bedrijf steeds nieuwe impulsen.

Cor Unum is ook actief op het gebied van architectuur. Toepassing van keramische kunst in nieuwbouw of woonomgevingen. Met Van Aken Architecten uit
Eindhoven en de kunstenares Barbara Nanning uit Amsterdam is een kunstwerk gerealiseerd in het hoofdkantoor van TNO. Het werk bestaat uit 250 keramische elementen met vijf verschillende vormen en kleuren.

Website: www.corunum.com en www.zweitse.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.