kunstbus
Dit artikel is 08-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cornelis van der Sluys

Nederlandse meubel- en textielontwerper, binnenhuisarchitect, organisator en publicist, geboren 4 juni 1881 Brouwershaven (Schouwen-Duiveland) - overleden 4 januari 1944 te Amsterdam.

Cornelis van der Sluijs zette zich in voor verbetering van de kunstnijverheid. Geïnspireerd door de ideeën van De Stijl ontwierp Cornelis van der Sluys gebruiksaardewerk dat gebaseerd is op geometrische vormen.

Biografie
Akademie van beeldende kunsten (Den Haag) van 1894 tot 1899 waar hij een leerling was van o.a. Johan Thorn Prikker.

Van 1901 tot 1904 ontwierp hij voor de Haagse kunsthandel in Belgische en Franse art nouveau 'Arts & Crafts' koperwerk en dessins voor batiks.

In 1908 richt hij de firma Cornelis van der Sluys op en wordt de invloed van de beginselen van Berlage - 'eenvoudig echt en eerlijk in materiaal, vormgeving en eventuele decoratie' - zichtbaar in zijn eigen ontwerpen en in die van ontwerpen van anderen die hij in zijn zaak verkocht.

Van der Sluys maakte van 1920 tot 1923 door De Stijl en het kubisme beïnvloede decoraties op aardewerk voor ESKAF en tapijtdessins.

Zijn werk uit de jaren dertig laat eenzelfde vereenvoudiging als die van de vormgeving van Penaat zien waarbij hij met gebruik van lichte houtsoorten en gestandaardiseerde producten aansluiting probeerde te vinden bij de ontwerpers van het Nieuwe Bouwen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.