kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

craft revival

Craft Revival

(Craft == handwerk, ambacht, kunst(nijverheid), vakmanschap, vakwerk door een vakman)

De Craft Revival kan worden teruggevoerd op de Arts & Crafts beweging die In Engeland ontstond onder de bezielende leiding van inspirators als Morris, Ruskin en Pugin die aandrongen op het behoud en de revitalisatie van de traditionele ambachten. Arts & Crafts keerde zich tegen de overdadige excessen van het Victoriaanse moederland, de massaproductie, de slordige machinale uitvoering van het product. Arts & Crafts introduceerde ambachtelijk gemaakte meubelen van hoge kwaliteit, verzorgde de gehele aankleding van interieurs, van wandbekleding tot lampen en dit alles tot een homogeen geheel, rustig en voornaam. Zij hield vast aan traditionele constructiemethoden. De meubelen, alhoewel modern en strak van uitvoering, hadden het patina van de middeleeuwen.

Het succes van Morris & Co., dat handgemaakte producten in lokale stijl produceerde en verkocht, inspireerde de volgende generatie ontwerpers van de arts & craftsbeweging, zoals Charles Voysey, Charles R. Ashbee en A.H. Mackmurdo. In de jaren '80 van de 19e eeuw richtten sommige leden van de beweging gilden op, zoals het Art Worker's Guild en de Century Guild. Ashbee had The Guild of Handicraft opgezet, een instelling waar het 'Guild Socialism' in praktijk gebracht zou worden, van waaruit geprobeerd werd het vakmanschap te koesteren, en van waaruit veel Arts & Crafts producten de wereld ingebracht werden. De latere in de Cotswolds gevestigde vormgevers uit deze beweging, zoals Ernest Gimson, Sidney (1865-1926) en Edward Barnsley (1863-1926) en Gordon Russell, stonden een soberder vorm van lokale stijl voor die gebaseerd moest zijn op functionele geschiktheid.

Amerikaanse vormgevers als Gustav Stickley, Elbert H. Hubbard (1856-1915) en Frank Lloyd Wright promootten met de 'Mission style' eveneens een terugkeer naar lokale stijlen in de vormgeving en naar traditionele ambachten.

Ontwerpers als John Makepeace en Wendell Castle trachtten na WO II de kunstnijverheid instand te houden door hun werk als ontwerpers-makers. In 1980 is Castle de oprichter van The Wendell Castle Workshop, een leerschool in ambachtelijke houtbewerking.

In de jaren '80 combineerde postmodernistische vormgevers als Fred Baier (geb. 1949) ambachtelijke virtuositeit met bizarre vormen tot objecten die linrecht tegenover het 'good citizen's furniture' van Morris en Ruskin stonden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.