kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cranbrook Academy of Art

In 1904 kocht de rijke krantenmagnaat George G. Booth een landgoed in de gemeente Bloomfield, een voorstad van Detroit in Michigan, dat bekend werd als Cranbrook. Geïnspireerd door de idealen van 19e-eeuwse ontwerphervormers richtte Booth in 1906 de Detroit Arts & Crafts Society op en stichtte hij later een gemeenschap op Cranbrook. In 1922 werd de Bloomfield Hills School geopend. In hetzelfde jaar bezocht Booth de American Academy in Rome, die hem inspireerde om in de VS een vergelijkbaar instituut op te zetten.

De Finse architect Eliel Saarinen was in 1923 naar Amerika verhuisd nadat zijn ontwerp voor de Tribune Tower in Chicago (Illinois) een tweede prijs had behaald. Alhoewel hij tweede was en het ontwerp niet in Chicago werd gebouwd, werd het gerealiseerd in 1929 als de Gulf Tower in Houston, Texas. Eliel Saarinen die zich had geconcentreerd op de vrije aanpassing van middeleeuwse Scandinavische vormen bouwde in Amerika van 1926 tot 1943 verschillende gebouwen in de vrije romantische stijl.

In 1924 werd Saarinen gastleraar aan de University of Michigan. Hij kwam in contact met de krantenmagnaat George G. Booth die hem vroeg de campus van het Cranbrook Educational Community in Bloomfield Hills verder te ontwikkelen. Saarinen ontwierp daarop een reeks gebouwen en ook een eigen woonhuis waarmee hij heel duidelijk zijn interesse voor een architectuur illustreerde die oog had voor de esthetiek van elk element, voor het landschap en het gebouw, maar ook voor decoratieve objecten. De hele Saarinen familie werkte aan het ontwerp van de campus. Aan de interieurs werkten ook zijn echtgenote Loja, hun dochter Pipsan en hun zoon Eero mee.

Drie jaar later gaf Booth de beheerders van de Cranbrook Foundation toestemming een school voor kunst en ambacht op te richten die tevens als kunstacademie zou fungeren en een vergelijkbare structuur had als Europese ontwerpopleidingen, waar naast vormgeving ook werd onderwezen in disciplines als architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst. In 1932 werd de academie officieel opgericht en werd Saarinen tot directeur benoemd.

The Cranbrook Academy of Arts opende haar deuren toen in Amerika net de overgang van Arts and Crafts naar Good Design plaatsvond. Onder de druk van de depressie werd het steeds duidelijker dat producten verkoopbaar, en dus goedkoop produceerbaar moesten zijn.

Net als aan het Bauhaus stimuleerde het personeel op Cranbrook actief de uitwisseling van ideeën tussen verschillende ateliers en de toespitsing op rationeel design. Tot de gastdocenten aan de academie in de jaren '30 behoorden Frank Lloyd Wright en Le Corbusier en tot het permanente personeel behoorden beeldhouwer Carl Milles (1875-1955), keramist Maija Grotell (1899-1973) en de textielontwerpers Loja Saarinen (1879-1968) en Marianne Strengell (geb. 1909).
Onder de illustere alumni van Cranbrook bevonden zich Ray Eames, Florence Knoll (geb. 1917) en Jack Lenor Larsen, evenals Charles Eames en Harry Bertoia, die samen met Eero Saarinen eind jaren '30 ook faculteitsleden waren. In de periode tussen de twee wereldoorlogen werd Cranbrook beschouwd als de voornaamste designopleiding van de VS.

Harry Bertoia studeerde van 1937 tot 1939 met een beurs aan de Cranbrook Academy of Art van Bloomfield Hills in Michigan. Een academie die zich sterk onderscheidt door de nauwe en actieve samenwerking tussen leraren en leerlingen. Hier ontmoette hij tevens Walter Gropius, de oprichter van het Bauhaus en Charles en Ray Eames van de fingerlicking stoelen die later aan bod komen. Aan het eind van zijn studie is hij docent schilderkunst op deze academie en heropende hij hier het metaalatelier dat in 1933 was gesloten waar hij van 1939 tot 1943, toen het atelier weer werd gesloten vanwege de schaarste aan materiaal in oorlogstijd, het hoofd van de afdeling was en zich toelegt op het maken van juwelen en sieraden. Zo maakte hij zelfs de trouwringen voor Charles en Ray Eames. Vanaf 1943 werkte hij korte tijd op Cranbrooks grafische afdeling. In het huis van de directeur van de Cranbrook Academie, Eliel Saarinen, leerde hij voor het eerst Florence Knoll kennen.

In 1936 keert Eero Saarinen terug van een reis naar Europa en gaat hij op het architectenbureau van zijn vader werken. Bovendien krijgt hij een leeropdracht aan de Cranbrook Academy in Bloomfield Hills. Hier maakt Eero Saarinen kennis met Charles Eames.

Toen Charles Eames in 1939 een scholarship van Cranbrook aannam, was hij van plan om vooral veel te lezen, en te denken over zijn werk van de afgelopen jaren. Na zijn eerste project was Eliel Saarinen zo onder de indruk van Charles, dat hij hem 'Instructor of Design' maakte. Eenmaal in dienst van het Cranbrook, ontmoette Charles ook Eero Saarinen. De twee zouden vrienden voor het leven blijven, en elkaar inspireren om het uiterste uit zichzelf te halen.
Aan het Cranbrook werden ze geïnspireerd door grote namen uit de design geschiedenis. Studenten leerden alle vormen van kunst waarderen, en open te staan voor de ideeën van verschillende stromingen. Door datgene te nemen wat je bruikbaar vindt, en door dogma's te verwerpen, werden studenten gestimuleerd om te experimenteren en eigen ideeën te ontwikkelen.
Eames was veel meer gevormd door de Arts & Crafts gedachte, en het was Eero Saarinen die hem zou inspireren tot meer modernistische gedachten. Samen experimenteerden ze met het buigen van en vormen van multiplex, en werkten ze aan meubelen voor een ontwerpwedstrijd van het MoMA.
In 1940 wonnen zij de eerste prijs in de Museum of Modern Art (MoMA) wedstrijd 'Organic Design in Home Furnishings'. Als uitvloeisel hiervan ontwerpt Eero Saarinen tal van meubels die iconen van het meubeldesign zouden worden, in het bijzonder voor de firma Knoll International.
September 1940, het jaar dat Charles hoofd industriële vormgeving van Cranbrook werd, schreef de vijf jaar jongere studente Ray Kaiser zich in als student Textiele Vormgeving. De twee werden verliefd, en na Charles' scheiding trouwden ze, om zich in 1941 te vestigen in Los Angeles.

Cranbrook is nog steeds een belangrijk artistiek en academisch centrum, hoewel veel kleiner dan destijds.

Websites:
. www.eames.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.