kunstbus
Dit artikel is 25-04-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cubic3 design

Haags vormgeversduo (1981 - 1995). Ton Hoogerwerf en Gerwin van Vulpen studeerden beiden grafische vormgeving op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1981 studeerden zij af en besloten samen een ontwerpersbureau te beginnen zonder zich daarbij tot tot het platte vlak te beperken, waarmee meteen de naam van het duo was geboren.

Nederland staat de laatste decennia bekend om de grote hoeveelheid ontwerpers uit allerlei disciplines die zelf produceren of op eigen initiatief laten produceren, omdat ze zo het best hun eigen idee├źn kunnen uitvoeren. Ook Ton Hoogerwerf en Gerwin van Vulpen voerden hun sieraden, stoffen, meubels en interieurs, zoals de kantoorinrichting voor de toenmalige Rijksdienst Beeldende Kunst, onder de naam Cubic 3 Design zelf uit.

In het begin hadden zij nog niet veel opdrachten en openden daarom in 1982 de Vormgevings Winkel in Den Haag, die in 1983 alweer moest sluiten. In dezelfde periode gaven ze het tijdschrift Prafda uit.

In 1985 brachten Ton Hoogerwerf en Gerwin van Vulpen Eigenheimer op de markt, een vrolijke interieurstof met driedimensionale applicaties van rubber en kunststof. Vanaf het begin ontwierpen zij postmoderne werken met een overdaad aan kleurige decoratie, contrasterende bizarre vormen en overduidelijke symboliek. Vanuit hun grafische achtergrond kwamen ze tot nieuwe patronen van hagelslagdecoratie, boerenbontpatronen en delftsblauwe kitschdecors op serviezen, meubelen en spiegels tot de tulpenstof, die onder andere door Rob Eckhardt op zijn stoel 'Groeten uit Holland' gebruikt zou worden. Ook in tijdschriften als Avenue en vooral Viva mochtenen zij hun grafische talenten botvieren. Dit laatste tijdschrift besloot zelfs tot een complete restyling van het blad n.a.v. de vormgeving van het ontwerpersduo.

Naast uitbundige en verrassende decoratie spelen zij in hun postmoderne, soms humoristische productvormgeving, ook met historische verwijzingen. In de tweede helft van de jaren tachtig vertoont hun werk niet alleen steeds meer gelijkenis met de ontwerpen uit de Italiaanse Memphis groep maar ook met de ontwerpen van de Tsjechische ontwerper Borek Sipek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.