kunstbus
Dit artikel is 29-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Daalderop

Daalderop is opgericht door Johan Daalderop in 1880 in Tiel, waar het bedrijf ook nu nog gevestigd is. In de beginjaren werkten bij Daalderop zo'n twintig mensen die kleine blikken en koperen gebruiksvoorwerpen maakten, zoals pannen, ketels en olielampen.

Na enkele jaren was de koperslagerij van kleinschalige vervaardiging gegroeid tot een 'fabriek' waar in serie werd geproduceerd en werd het aantal werknemers van enkele tientallen tot enige honderden uitgebreid. Naast tafelschuiers, luciferhouders en zeepdozen werden nu ook kleine meubelen vervaardigd.

De Daalderop vormgeving was voornamelijk gebaseerd op historiserende stijlen. Net na de eeuwwisseling ging men ook over op het maken van producten in Duits-Oostenrijkse Jugendstil en Nederlandse Nieuwe Kunst stijl. In 1904 namen zij de keramiekontwerper Meine Huisenga in dienst die tot ongeveer 1940 een groot aantal ontwerpen voor zijn rekening nam.

Meine en Lambertus Huisenga
De vader van Meine en Lambertus Huisenga was schipper, afkomstig uit Zwartsluis. De schuit moet vaak Purmerend als ligplaats hebben gehad, want de beide zoons werden in de marktstad geboren.
Lambertus (de jongste zoon) werkte als plateelschilder bij Brantjes en bij Haga.
Meine volgde een opleiding aan de Stadstekenschool en studeerde vervolgens kunstnijverheid in Haarlem en Amsterdam. Hij sloot zijn studie af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Brussel. In 1904 trad Meine Huisenga trad in dienst als ontwerper bij de Firma Daalderop in Tiel. Tegelijkertijd maakte hij plastieken voor de N.V. Haga te Purmerend.
De broers Meine en Lambertus Huisenga probeerden in 1905 aan te sluiten bij het succes van de Purmerendse aardewerkfabricage. Zij vroegen een vergunning aan voor een oven achter de smederij van hun vader in de Koestraat. In mei 1906 startte de productie van de plateelbakkerij L. Huisenga.
Meine en Lambertus werkten zonder personeel. Meine ontwierp de vormen voor de werkplaats. In het assortiment komen enkele modellen voor die ook bij Haga bekend zijn. De producten tonen weliswaar verwantschap met die van de andere fabrieken, ook de decoraties werden afgeleid, maar hebben toch een eigen stijl.
Eind 1906 vroegen de broers vergunning aan voor de oprichting van een plateelbakkerij vlakbij de buurtschap 't Kalf. Binnen het jaar werd het bedrijf verplaatst naar Koog aan de Zaan. Samen met compagnon Van Amstel werd vergunning aangevraagd voor het oprichten van een plateelbakkerij. In 1907 ging de werkplaats onder de naam 'De Aarden Kruik' van start. Een brand in oktober 1907 betekende echter het definitieve einde van de fabriek. Meine Huisenga werd daarop weer ontwerper bij Daalderop.


Na de eerste Jugendstil producten leverden de ontwerpers van Daalderop ook op de Amsterdamse School geïnspireerde vormgeving en experimenteerde het met metaalwaren die uitgevoerd waren in nieuwe gekleurde etstechnieken.

In 1913 bedroeg het aantal werknemers 359 en exporteerde het bedrijf onder meer petroleumlampen, gaslampen en gekleurd koperwerk.

Midden jaren twintig profiteerde Daalderop flink van de elektrificatie van ons land en richtte het zich op de vervaardiging van elektrische producten.

De binnenlandse concurrentie werd inmiddels groot en nieuwe productmarkten moesten worden aangeboord. De eerste boilers - toen nog 'heetwaterreservoirs' genoemd - waren een feit! Ze hadden een capaciteit van 5 tot maar liefst 400 liter. Daarnaast bleef Daalderop de meest uiteenlopende huishoudelijke artikelen maken die in elk geval één gemeenschappelijke kenmerk hadden: ze bestonden voor het grootste deel uit metaal, zoals koper, aluminium, tin en messing.

Na de oorlog pikte Daalderop de draad weer op en begon het opnieuw met het vervaardigen van kleine elektrische warmteapparatuur en verlichting. Ook leverde het bedrijf Oud-Hollandse tinnen producten als sierschotels en bierpullen voor de toeristische industrie in binnen- en buitenland. Op de ontwerpafdeling, verantwoordelijk voor zowel de historische als moderne producten, zaten M. Hijman, C. Sandifort en Michiel Worbroek.

Sinds midden jaren tachtig legt Daalderop zich steeds meer toe op de ontwikkeling en productie van warmwater- en verwarmingsapparatuur. Ook als toeleverancier van halffabrikaten speelt Daalderop een prominente rol.

Websites: www.daalderop.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 588.