kunstbus
Dit artikel is 19-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dagobert Peche

Oostenrijkse kunstenaar, graveur en ontwerper en metaalbewerker, geboren 3 april in Sankt Michael/Lungau, Land Salzburg - overleden 15 april 1923 in Wenen)

Dagobert Peche was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Wiener Werkstätte waarvoor hij zo'n drieduizend ontwerpen produceerde van meubelen, keramiek, grafisch werk, textiel, speelgoed, kleding en decors tot geschilderde paaseieren en kerstboomdecoraties.

Biogafie
Na zijn studie werktuigbouwkunde aan de Technische Hochschule in Wenen van 1908 tot 1911 studeerde hij architectuur aan de Akademie der Bildenden Künste in Wenen. Nog tijdens zijn studie maakte hij al op de rococo- en barokke stijl geïnspireerde tapijt- en keramiekontwerpen.

Vanaf 1911 was hij als onafhankelijk ontwerper aan de Wiener Werkstätte verbonden.

In 1914 nam hij deel aan de 'Deutsche Werk bund-Ausstellung' in Keulen.

Wiener Werkstätte
In 1907 verlaten Koloman Moser en Carl Otto Czeschka de Wiener Werkstätte en worden ze vervangen door Eduard Josef Wimmer-Wisgrill (1882-1961). Tussen 1908 en 1910 worden oudere ontworpen, zowel van gehamerde objecten als gepolijste voorwerpen, terug in productie gebracht.
Nieuwe impulsen komen er met de aanstelling als nieuwe artistieke directeur in 1915 van Dagobert Peche. Door zijn kennis van het verleden en de inbreng van frisse ideeën van buitenuit raakt frivoliteit opnieuw in de mode.
Met zijn nieuwe ideeën uit het buitenland en zijn kennis en begrip van historische stijlperioden is hij verantwoordelijk voor het begin van een nieuwe stijlperiode. Zijn talent kwam het best tot uiting in kleine voorwerpen en sieraden in zijn onverwisselbare, filigraan-achtige, sierlijke stijl. In de kunst van zijn vereerde leraar Josef Hoffmann, die hij beschreef als 'keizerlijk', maar zonder liefde is Dagobert Peches invloed onmiskenbaar. De vruchtbare samenwerking van beide kunstenaars werd afgebroken door Peche's vroege dood in 1923. - (Zürich waar hij een winkel runde voor de Wiener Werkstätte.

Hij paste steeds meer klassieke vormen toe waarin de ornamentele stijl, vaak met bloem- en diermotieven, de boventoon bleef voeren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.