kunstbus
Dit artikel is 10-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Gennepermolen

Fabriek van Houtbewerking De Gennepermolen

De houtzagerij De Genneper Molen werd in 1898 te Gennep opgericht als Vennootschap onder Firma door C.W. Steinmann in een oude watermolen aan het riviertje de Niers; (in 1936 omgezet in Naamloze Vennootschap, in 1972 gewijzigd in Besloten Vennootschap). De naam en het beeldmerk werden ontleend aan het oude waterrad dat in het begin de zagerij aandreef. Er werden kleine producten als gordijnroeden en meubelbeslag geproduceerd.

Energiebronnen: tot 1916 een groot waterrad op de Niers, tot 1929 een stoommachine; daarnaast van 1922 tot 1935 een zware 1-cilinder Dieselmotor met dynamo voor stroom opwekking; in 1929 aansluiting op het electrisch net van de PLEM.

Omstreeks 1917 werd op initiatief van Carl Richard gestart met de productie van diverse kleinmeubilair zoals pianokrukken, krantenbakken, theekastjes, rooktafel, wandkastjes, kapstokken en dergelijke. In 1924 was dat de 'hoofdbranche' van het bedrijf geworden. Het meubilair werd ontworpen door C.R> Steinmann die in NIjmegen de ambachtsschool had doorlopen en regelmatig beurzen bezocht om 'inspiratie' op te doen.

In 1929 is het hoofdgebouw totaal uitgebrand; de buitenmuren (plaatselijk 80 Ć  100 cm dik) bleven wel gespaard. De directie kocht nieuwe, moderne machines en voor de vormgeving van het assortiment werd in 1929 de professionele ontwerper P.E.L. Izeren (1886-1943) aangetrokken. Izeren was docent aan de technische school te Arnhem en had enige naam verworven als de ontwerper van 'goed vormgegeven' meubelen, waarvan de tekeningen zonder auteursrechten in de vakliteratuur werden gepubliceerd. Hij publuceerde vanaf 1927 in Binnenhuis de serie 'Moderne ontwrpen voor massa-meubelen. Vrij ter Uitvoering!. De Genneper Molen fabriceerde zijn ontwerpen vooral in een vormgeving zoals Alons, Spanjaard en Wouda die in de jaren twintig hadden ontwikkeld. Daarnaast maakte Izeren vermoedelijk onuitgevoerde maar zeer interessante ontwerpen, waarin hij de Franse art deco vormgeving met zowel historische als moderne en kleurrijke elementen toeliet. P.E.L. Izeren heeft in ieder geval tot 1938 voor De Genneper Molen gewerkt.

In 1932 werden in opdracht van een Amerikaan 100.000 Jo-Jo's gemaakt. De rage was zo hevig, dat alle warenhuizen vrachtwagens naar Gennep stuurden om de spullen op te halen.

De economische crisis van de jaren dertig trof ook De Genneper Molen hard. Om goedkopere meubelen aan te kunnen bieden, maakte het bedrijf samenvoegbare systeemmeubelen. Halverwege de jaren dertig schakelde de fabriek over op het maken van betimmeringen en voerde het steeds meer meubelen in gotische en renaissancestijl. Mede doordat tussen 1934 en 1937 de architect A.F. Schutte als bedrijfsleider in het bedrijf kwam om de ontwerpen ter hand te nemen. In 1937 ontwierp ook Izeren in de neo-stijlen, waarschijnlijk omdat deze meubelen beter verkochten dan het moderne meubilair waarin overigens ook bij andere bedrijven steeds meer de invloed van de Franse meubelkunst zichtbaar werd.

Tijdens de oorlog werkt men gewoon door, meubels maar ook meer en meer betimmeringen, Tussen 1920 en 1940 had men al af en toe kerken ingericht; de eerste grote betimmering die werd uitgevoerd was een complete afdeling in de Bijenkorf in Amsterdam in 1941.

Tijdens de evacuatiewinter 1944-'45 ontstaat grote oorlogsschade; het kantoorgebouw tegenover de fabriek, waar nu het oorlogsmonument staat, wordt geheel verwoest.

Inmiddels was Willem Roelof Steinmann in het bedrijf gekomen. Hij had zijn opleiding genoten aan het IVKNO, waar o.a. Johan Niegeman zijn docent ontwerpen was. Hij nam de artistieke leiding en de zorg voor de productie op zich. Een van zijn broers verzorgde de commerciƫle kanten van het bedrijf.

In de jaren 1969 t/m 1971 uitbreiding met hallen voor plaathout verwerking, kunstharsplaatverwerking en lakkerij.

- met in totaal zo'n 80 medewerkers produceren wij betimmeringen, winkelinstallaties en speciale meubelen, vaak voor omvangrijke projekten. Onze opdrachtgevers zijn o.m. de grote warenhuizen en modezaken, horeca-bedrijven, overheidsdiensten, onderwijsinstellingen enz.
- voor het uitvoeren van deze opdrachten beschikken wij over:
- een tekenkamer, waar eigen ontwerpen op papier worden gezet en waar plannen van opdrachtgevers en architekten technisch uitgewerkt worden.
- een uitgebreid machinepark voor de bewerking van hout en plaatmaterialen.
- twee meubelmakerijen: hier worden de machinaal bewerkte delen samengevoegd en afgewerkt.
- een lakspuiterij, waar meubels en betimmeringsonderdelen worden afgewerkt d.m.v. diverse beits- en laktechnieken.
- een afdeling metaalbewerking die allerlei staalkonstrukties maakt, zoals b.v. onderstellen voor tafels en toonbanken, zitmeubels enz. Elektrische voorzieningen, b.v. ingebouwde verlichting worden ook door deze afdeling verzorgd.
- een stoffeerderij die niet alleen gestoffeerde zitmeubelen maakt, maar ook behangwerk, gordijnen en tapijten.
- Kortom .... een veelzijdig bedrijf, behorend tot de grootste fabrieken op dit gebied in Nederland.
DIREKTIE: C. R. Steinmann - W. R. Steinmann - F. J. Steinmann
- (Mei '76)

Het bedrijf raakte veel van zijn productiefaciliteiten kwijt en de timmerlieden zich meer en meer toe op het maken van betimmeringen. De import van goedkope meubelen uit het Oostblok bespoedigde het einde van het bedrijf in 1982.

Websites: www.harmteunissen.nl www.molendatabase.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 35.