kunstbus
Dit artikel is 10-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Pas, D'Urbino, Lomazzi

De Pas, D'Urbino, Lomazzi (DDL Studio) is een ontwerpbureau voor architectuur, design, tentoonstellingen en stadsplanning, opgericht in 1966 in Milaan door Gionatan De Pas (1932 Milaan-1991), Donato D'Urbino (1935, Milaan), Poalo Lomazzi (1936, Milaan) (en C. Scolari?).

Aangemoedigd door de rusteloosheid van de jaren zestig kwam het ontwerperstrio tot de slotsom, dat vernieuwend jong design gebaseerd op de toen gangbare Popcultuur dringend gewenst was om de enigszins ingeslapen meubelwereld nieuw elan te geven. Een direct gevolg daarvan waren twee avant-garde ontwerpen voor de toen jonge firma Zanotta te weten de Blow, een opblaasbare stoel in PVC (in productie bij de fabrikant Zanotta) en de Joe een stoel in de vorm van een baseballhandschoen. Beide stoelen hebben geschiedenis geschreven en zijn vandaag de dag zeer gewilde verzamelobjecten. Even controversioneel waren in die jaren hun stoelontwerpen voor BBB Bonacina (Galeotta), Driade ( Duecavalli) en Palina.

Naast hun meubelontwerpen zijn DDL vooral ook bekend door hun verlichtingsontwerpen voor gerenommeerde firma's als Stilnovo (o.a. Canneto, Multipla, Nessie, Maniglia en Lampiatta), Sirrah (o.a. Cloche, Ibis), Candle (o.a. Lampeduso) en Bilumen (o.a. Lucifero en Composta).

Historie
Gionatan De Pas, Donato D'Urbino en Poalo Lomazzi studeerden aan de Politecnico di Milano en begonnen in 1966 samen een architecten- en ontwerpbureau.

Aanvankelijk experimenteerden ze met modulaire en opblaasbare meubelontwerpen van PVC. De Pas, D'Urbino en Lomazzi worden in 1967 onsterfelijk bij de introductie van de eerste opblaasbare stoel Blow, een 'pneu-design' in zacht en vergankelijk pvc. Zelden is de vluchtigheid van het zorgeloos consumentisme scherper verbeeld en tegelijk het imago van de stoel als duurzaam product onderuitgehaald. Er worden tienduizenden exemplaren van Blow-stoelen, -krukken en -banken verkocht, de meeste vervaardigd in Frankrijk. Natuurlijk bestaan er nog maar weinig van; de nabijheid van een spijkerbroek is ze al te veel.

Nog meer humor bevat de leren fauteuil Joe uit 1970 van Gionatan De Pas, Donato D'Urbino en Paolo Lomazzi in de vorm van een honkbalhandschoen. De naam van deze '(g)loveseat' verwijst naar de honkballer Joe DiMaggio, ooit echtgenoot van Marilyn Monroe en symbool van de Amerikaanse sportverdwazing. De stoel was geïnspireerd op de bovenmaatse, uit hun verband gerukte beelden van Claes Oldenburg. en een subtiele kritiek op de Bauhaus-stoelen uit de jaren twintig, die rond 1970 opnieuw worden geproduceerd, maar met luxe handschoenenleren bekleding.

In 1970 werkte het bureau mee aan het ontwerp van het Italiaanse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Osaka en in 1972 nam het deel aan de tentoonstelling 'Italy: The New Domestic Landscape' in het Museum of Modern Art in New York.

In 1979 kregen De Pas, D'Urbino & Lomazzi op de Triënnale in Milaan een Compasso d'Oro voor hun kapstok Sciangai (1974) en een jaar later ontwierp het bureau de tentoonstelling 'Italian Furniture Design 1950-1980' in Keulen.

In 1987 werd er een expositie van het werk van de groep gehouden in Kyoto. In de jaren '80 maakten de groep een televisieprogramma getiteld 'Dal cucchiaio alla città: il design italiano dal 1950 al 1980' (Van de lepel naar de stad).

Meer dan dertig jaar lang produceerden De Pas, D'Urbino & Lomazzi goed uitgevoerde ontwerpen voor flexibel en uitwisselbaar meubilair en verlichting. Hun ontwerpen waren soms radicaal, soms gangbaar en geproduceerd door o.a. Acerbis, Artemide, BBB, Bonacina, Cassina, Driade, Palina, Poltronova en Zanotta.

DDL Studio
Dat Gionatan De Pas het creatieve genie achter het trio was blijkt uit het feit, dat na zijn dood in 1991 van het achtergebleven duo aanzienlijk minder tot de verbeelding sprekende ontwerpen het licht hebben gezien.

Zij hebben onder meer de volgende prijzen gekregen:
. Compasso d'Oro - 1979 Milaan,
. BIO 7-1977 Lubiana
. BIO 9-1981
. Lubiana Design Award Winner- 1998 Hannover.

Website www.durbinolomazzi.it

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 36.