kunstbus
Dit artikel is 10-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Den Kongelige Porcelainsfabrik

Royal Copenhagen of Den Kongelige Porcelainsfabrik (Koninklijke Deense porseleinfabriek)

Deense porseleinfabriek in Denemarken. Buiten Denemarken wordt ook wel de naam Royal Porcelain Factory gebruikt.

Zie ook porselein te vervaardigen. Hij richt een fabriek op in een oud postkantoor in Kopenhagen op 1 mei 1775 om te zien of hij het geliefde Chinese keramiek zou kunnen evenaren.

In 1779 kwam de fabriek al in financiële problemen omdat er te veel onverkochte voorraden overbleven. Koning Christiaan VII nam het bedrijf over en maakte koningin Juliana Maria beschermvrouwe, waarna de fabriek 'Den Kongelige Porcelainsfabrik' werd genoemd. Vandaar in het logo van Royal Copenhagen de koninklijke kroon met daaronder drie blauwe golven die symbool staan voor de Sont, de Grote Belt en de Kleine Belt. Müller kreeg van hen 50 jaar lang het monopolie voor de vervaardiging van porselein. De samenwerking begon met een dinerservies voor de koninklijke familie zelf.

Toen in 1780 op de eerste verdieping van de fabriek een winkel werd geopend was Lord Nelson een van de grote klanten. Toen hij in 1801 in Kopenhagen was na de Zeeslag bij Kopenhagen kocht hij een servies voor een bedrag gelijk aan zestien jaarsalarissen van een dienstmeid.

In 1790 werd het bekend geworden florale motief Flora Danica op de markt gebracht, geïnspireerd op het boek Flora Danica waarin ruim 700 verschillende in Denemarken voorkomende plantensoorten zijn opgenomen.

Rond de eeuwwisseling trok de winkel in Kopenhagen zoveel bezoekers dat toegang moest worden geheven.

In 1851 deed Royal Copenhagen mee aan de eerste Wereldtentoonstelling in Londen.

In 1867 wordt de fabriek overgnomen door A. Falck, maar mag de naam koninklijk blijven dragen.

Na een fusie met de faiencefabriek Aluminia in 1882, een aardewerkfabriek in Kopenhagen die in 1863 was opgericht, wordt Philipp Schou (1838-1922) directeur en zakelijk leider van de porselein manufactuur. De productie verhuisde naar de fabriek van Alumnia in Frederiksborg.

De in 1885 als creatief directeur aangenomen Arnold Krog bracht in 1888 een porseleinen servies met op Japan geïnspireerd onderglazuurmotief op de markt waar hij op de Wereldtentoonstelling in Parijs voor werd onderscheiden.

Beïnvloed door zowel het naturalisme als Japanse houtkleursneden werden door artistiek directeur Emil Arnold Krog (1885-1916), de chemicus Adolphe Clément (1860-1933) en diens opvolger Knud Valdemar Engelhardt nieuwe decoraties ontwikkeld die de fabriek, samen met de door Engelhardt ontwikkelde kristalglazuur, wereldwijd een roemrijke reputatie gaf.

De fabriek bleef groeien en opende winkels in onder meer Londen, Parijs en New York. Ook Alumnia had veel succces en in 1904 werd hun aardewerk op de Wereldtentoonstelling in St. Louis onderscheiden.

In 1969 verdween de naam Alumnia er werd de nieuwe naam van het bedrijf Royal Copenhagen Denmark Fajance. In 1973 werd zilversmederij Georg Jensen overgenomen en in 1987 Holmegaard Glassworks waarop meer overnames volgden. Vanaf 2007 is Jensen weer een zelfstandig bedrijf.

Zie ook keramiek Royal Copenhagen op de website van Galerie Kunstbus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.