kunstbus
Dit artikel is 09 05 2017 16:53 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Diederik Willem Simonis

Nederlands industrieel ontwerper, sieraadontwerper en edelsmid, geboren 10 september 1919.

Diederik Willem Simonis had vanaf 1940 zijn opleiding tot edelsmid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam genoten en was daarna naar Denemarken en Zweden gegaan. Dankzij bemiddeling van de Gerofabriek kreeg hij de mogelijkheid om te werken in het atelier van zilversmid Evald Nielsen (1879-1958) in Kopenhagen.

Gero
De Gerofabriek heeft een rijke geschiedenis, waarin namen als Chris van der Hoef, Andries Copier en Jan Eisenloeffel als freelance ontwerpers de collectie allure gaven. Daarnaast waren er ook vaste ontwerpers in dienst, van wie de Deense ontwerper Georg Nilsson en Dick Simonis de bekendste zijn. Dick Simonis kwam in 1944 als vast ontwerper voor de Gerofabriek werken. Met een haast Scandinavische vormgeving ontwierp hij tot 1974 voor de Gerofabriek voornamelijk pannen, serviezen en bestekken van roestvrij staal en heeft tevens veelvuldig deelgenomen aan tentoonstellingen. Functionaliteit stond bij Simonis hoog in het vaandel.

Simonis ontwierp in eerste instantie lepeltjes voor speciale gelegenheden. Model 230 Distinction is zijn eerste meteen succesvolle bestek model uit 1950. Dit bestek werd bijvoorbeeld op de schepen van de Royal Interocean Line gebruikt. 230 Distinction werd gevolgd door bestek 750 Festi en model 770 Avanti. Deze bestekken waren elegant en vooral modern.

Met een tafelcouvert en een set roestvrijstalen pannen verwierf hij in 1960 op de tentoonstelling "Stainless Steel Design" een Canadese onderscheiding. - (ontwerper van Gero. Na het sluiten van de Gerofabriek ging Simonis freelance ontwerpen voor Amefa in Apeldoorn, Zilverstad in Schoonhoven en de WMF in Berlijn.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.