kunstbus
Dit artikel is 26-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dieter Rams

Duits meubelmaker, architect en productdesigner, geboren 20 mei 1932 in Wiesbaden. Hij woont in Kronberg / Taunus.

Als hoofd Design van de Duitse consumentenelectronica fabrikant Braun is Dieter Rams over een groot deel van de 20ste eeuw een van de invloedrijkste ontwerpers gebleken. Radio's, scheerapparaten, rekenmachines, geluidsinstallaties mini-ventilatoren, horloges, wekkers, klokjes, tandenborstels, mixers - iedereen heeft er wel één of meer van in huis. En het zeer 'eigen' gezicht van de meeste Braun apparatuur is al die jaren vooral te danken aan de buitengewoon sobere ingevingen van deze Dieter Rams.

Zijn ontwerpopvattingen beïnvloedden niet alleen de Braun producten 40 jaar maar ook het hedendaags totaalbeeld van design. Overigens wordt hij ook vaak als inspirator genoemd voor Apple's design in zowel computers als muziekspelers, waaronder natuurlijk de iPod.

Dieter Rams grondbeginselen van goed design:
Alle meubelen van Dieter Rams zijn vanuit één, paradoxaal klinkende grondgedachte vormgegeven: een goed ontwerp is zo weinig mogelijk ontworpen. Rams vond dat ontwerpers orde in het dagelijks leven moesten scheppen. Zijn doel was om het overbodige weg te laten zodat het wezenlijke tevoorschijn komt, maakt de vormen rustig, begrijpelijk en aangenaam en zorgt ervoor dat ze lang mee kunnen gaan.

Dieter Rams' Tien Principes van goed design:
. Good design is innovatief.
. Good design is gebruiksvriendelijk.
. Good design is esthetisch.
. Good design maakt het product begrijpelijk.
. Good design is bescheiden.
. Good design is integer.
. Good design is duurzaam.
. Good design is doordacht tot het laatste detail.
. Good design is milieu-vriendelijk.
. Good design is zo weinig mogelijk ontworpen.

Biografie
Dieter Rams kreeg in de timmerwerkplaats van zijn opa al vroeg te maken met diverse constructietechnieken. In 1947/48 studeerde Rams architectuur en binnenhuisarchitectuur aan de Werkkunstschule in Wiesbaden waarna hij drie jaar praktijkervaring als meubelmaker op deed in Kelkheim. In 1953 studeerde hij af aan de Werkkunstschule.

Na zijn studie werkt hij twee jaar bij architectenbureau Otto Apel in Frankfurt am Main, een dochteronderneming van het Amerikaanse Skidmore, Owings & Merrill.

In 1955 begint een samenwerking tussen Dieter Rams en Braun AG. Eén van zijn eerste ontwerpen voor Braun, samen met Hans Gugelot en Wilhelm Wagenfeld, is de Phonosuper SK4 (1956), een combinatie van een platenspeler en een radio. Het was een witte kast met een doorzichtige deksel die al gauw de Schneewitchensarg, "Sneeuwwitje's doodskist", werd genoemd. Hij ontwierp nog meer geluidsapparatuur voor Braun, zoals de draagbare radio Transistor 1 (1956) en de pick-up plus radio (1959), die de praktische benadering van design van Bauhaus en de Hochschule für Gestaltung in Ulm belichaamde.

In 1957 volgen de meubelontwerpen voor Otto Zapf. Deze succesvolle reeks meubelen en systemen werd in de jaren zestig door Wiese Vitsø (Vitsœ) in productie genomen.

Door het groeiende internationale succes van de ontwerpen voor Braun werd Rams in 1961 tot hoofd van de afdeling productontwerpen benoemd en ontwierp hij o.m. de keukenapparatuur KM2, de handmixer M140, het elektrische scheerapparaat Sixtant en de cilindrische tafelaansteker. Moderne ontwerpen die zich kenmerkten door de esthetica van het Functionalisme en typerend waren voor Good Design.

Rams ontwierp het opbergmeubel 606 en de collecties zitmeubelen 620 en 601/601 voor meubelfabrikant Vitsoe, met dezelfde rationele zuiverheid als de ontwerpen voor Braun.

In 1968 verkoos de Royal Society of Arts in Londen hem tot Honory Designer for Industry.

Eind jaren '60 kwam het idee van 'productesthetica' steeds meer onder vuur te liggen, omdat het steeds meer als verkooptechniek werd gezien. Rams bleef echter staan voor moderne industriële, esthetische, goed ontworpen producten, geproduceerd met ultramoderne technologie.

Sinds 1981 is Dieter Rams hoogleraar industrieel ontwerpen aan de academie voor beeldende kunsten in Hamburg.

In 1984 werd Dieter Rams voorzitter van de Rat für Formgebung in Frankfurt.

Websites:
. www.bright.nl
. www.vitra.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 580.