kunstbus
Dit artikel is 14-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dirk van Erp

Nederlands-Amerikaanse handwerker, koper- en metaalsmid, geboren 1 januari 1860 in Leeuwarden - overleden 18 juli 1933 in Fairfax, Californië.

Dirk van Erp was een ontwerper uit de Arts & Crafts periode.

Biografie
Dirk van Erp kwam uit een familie van kopersmeden en vertrok in 1886 naar de V.S. waar hij enkele jaren later, na verschillende banen te hebben gehad en een mislukt avontuur als goudzoeker in Klondike, op de scheepswerf van de Marine bij San Francisco begon te werken. Hij begon daar vazen te vervaardigen uit het gebruikte koper van scheepsrompen. Deze leverde hij aan de bekende winkel Vickery & Torrey die ze weer doorverkocht.

In 1908 opent hij zijn eigen 'Copper Shop' in Oakland waar hij, bijgestaan door Harry Dixon en diens dochter Agatha, zijn beroemde metaalkunstwerken uit gedreven koper met zichtbare klinkers produceert zoals de lampen met lampenkappen uit mica. (Mica is een enigszins tot volledig doorzichtig materiaal bestand tegen hoge temperaturen dat vroeger wel gebruikt werd als venster in een kolenkachel en in kerosinebranders.)

In 1910 verhuist hij zijn bedrijf weer naar San Francisco waar hij in samenwerking met ontwerper Miss D'Arcy Gaw enkele mica lampen ontwerpt. Rond 1915 worden o.a. ook vazen, schalen, kandelaars, rookgerei en bloembakken, soms met Grueby-tegels daarin verwerkt, toegevoegd aan het repertoire van het atelier.

In 1916 tijdens de oorlog neemt zijn zoon zijn werkplaats over en gaat hij zelf weer werken op de scheepswerf. Alhoewel hij in 1929 met pension ging, bleef hij nog tot zijn dood in 1933 metaalwerk ontwerpen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.