kunstbus
Dit artikel is 21-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Don ChadwickAmerikaanse designer, geboren in 1936). Don Chadwick is onder andere de ontwerper van de wereldberoemde Aeron Chair voor Herman Miller.

Donald T. Chadwick studeerde in 1959 af in industriƫle vormgeving aan de University of California in Los Angeles, waarna hij ging werken bij het architectenbureau Victor Gruen & Associates.

In 1964 vestigde hij zijn eigen ontwerpbureau in Los Angeles. Zijn eerste ontwerpen waren voor de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie.

In 1974 ontwierp hij voor Herman Miller een polyurethaan Modular Seating-systeem.

Samen met Bill Stumpf (1936 - 2006), de voormalige vice-voorzitter van design research bij Herman Miller, richt hij in 1977 Chadwick, Stumpf & Associates in Winona, Minnesota op. Bekende ontwerpen van het duo zijn het bureausysteem Cforms (1979), de ergonomische zitmeubelen Ergon (1979-1976) en Equa (1984).De Aeron is in 1992 door Bill Stumpf en Donald Chadwick ontworpen voor de Amerikaanse firma Herman Miller die ook de Eames Lounge Chair op de markt bracht. De Aeron wordt gezien als de Rolls Royce onder de ergonomische bureaustoelen waarbij alle onderdelen op de gebruiker zijn af te stellen. Opvallend is bijvoorbeeld de lage rugsteun en het aflopend zitvlak om de druk op de bovenbenen te ontlasten. Hij is er in drie maten: A, B en C, te controleren door het aantal puntjes aan de achterkant. Deze stoel staat inmiddels in het Museum of Modern Art.
Herman Miller Inc. benaderde designers Don Chadwick en Bill Stumpf om een totaal nieuwe stoel te ontwikkelen. 'We wilden een biomorfische stoel, een stoel voor de menselijke vorm en zijn bewegingen. Er is geen rechte lijn in de Aeron te ontdekken.' Aerons gepatenteerde PostureFit ondersteunt het bekken en dus de rug. Aerons Kinemat kantelmechanisme laat je vanuit enkels, knieƫn en heupen soepel bewegen. De Pellicle netbespanning is nieuw ontwikkeld materiaal dat zich gelijkmatig aanpast aan het lichaam, ventileert en zijn spanning eindeloos houdt.

Zie ook Over design en ecodesign (www.dekunstbank.org)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.