kunstbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Donald Deskey

Amerikaanse Art-Deco ontwerper, geboren 23 November 1894 Blue Earth, Minnesota - overleden 29 April 1989 Vero Beach, Florida.

Deskey was een belangrijke vertegenwoordigers van de Art Deco in Amerika en een pionier op het gebied van industrieel design.

Biografie
Donald Deskey studeerde architectuur aan de Universiteit van Californie. Na een bezoek aan de 'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels' in Parijs in 1925 begon Donald Deskey echter met design en opende een design advies bureau in New York City.

Deskey maakte in 1926 schermen voor het New-Yorkse warenhuis Saks Fifth Avenue en een jaar later modernistische etalages uit metaal en kurk voor ditzelfde warenhuis en voor Franklin Simon.

Deskey ontwierp ook beschilderde schermen voor Paul Frankls galerie en voerde particuliere interieurontwerpen uit voor onder anderen Adam Cimbel en de familie RockefelIer.

Van 1927 tot 1930 werkte hij samen met Phillip Vollmer in de firma Deskey-Vollmer, gespecialiseerd in meubel- en textieldesign. Zij produceerden exclusieve, eenmalige metalen meubel- en verlichtingontwerpen.

Eind jaren '20 ontwikkelde hij Weldtex: laminaat van gebeitst hout.

Rockefeller Center
Het Rockefeller Center werd ontworpen door Raymond Hood, ontwerper van de Chicago Tribune Tower en de Newyorkse gebouwen American Radiator, Daily News en McGraw Hill. Het gebouw, dat drie blokken lang is, voorzag vele Art-Deco-kunstenaars, -ontwerpers en -ambachtslieden van een schitterend arbeidsveld.
Het 49.000 m² grote complex in Manhattan werd ontwikkeld tussen 1929 en 1940 door John D. Rockefeller, Jr. op land dat werd gehuurd van Columbia-universiteit. Rockefeller had eerst plannen voor een nieuw onderkomen voor de Metropolitan Opera maar na de beurskrach van 1929 veranderden deze plannen en trok de opera zich terug uit het project.
De Radio City Music Hall is een concert- en theaterzaal in het Rockefeller Center in New York City. De locatie was enige tijd de voornaamste trekpleister van de stad. En het mocht iets kosten, want omgerekend naar onze tijd investeerde Rockefeller Junior 70 miljoen dollar, een fortuin in zijn dagen. Hoewel een enkele criticus bij de opening over de Music Hall sprak als 'het spijtigste voorbeeld van een gebrek aan intelligentie binnen de moderne Amerikaanse architectuur' werd de zaal in 1978 uitgeroepen tot 'cultureel erfgoed' en in 1999 gerestaureerd.
De decoratie van de Radio City Music Hall, onder toezicht van en grotendeels uitgevoerd door Donald Deskey, vormde een gigantische bijdrage tot de Art Deco door haar keuze van modernistische metalen meubels en verlichtingsartikelen, panelen van exotisch hout, geometrisch ijzerwerk, overdadige wandschilderingen, levendig behang en vloerbedekking. Het geheel getuigt van een buitensporige weelde. - (architect Edward Durell Stone. Het interieur, van de hand van de nog relatief onbekende Donald Deskey, bevat glas, aluminium, chroom en geometrische ornamenten. Deskey keurde een rococo-ontwerp, destijds gebruikt voor verfraaiingen, af ten gunste van een art deco-stijl.
De namen Radio City en Radio City Music Hall werden afgeleid van een van de eerste huurders van het gebouw, de Radio Corporation of America. Radio City Music Hall was een project van Samuel Roxy Rothafel en de voorzitter van de RCO, David Sarnoff. Rothafel had in 1927 al het Roxy Theater geopend. RCA had vele studio's voor NBC ontwikkeld aan Rockefeller Plaza 30, ten zuiden van de Music Hall. Het radio- en tv-gebouwencomplex dat de naam gaf aan de Music Hall staat nog steeds bekend als de NBC Radio City Studios.
De zaal opende op 27 december 1932 met een show waarin Ray Bolger en Martha Graham speelden. De opening was bedoeld om naar het variété terug te keren. Dit was echter geen succes en op 11 januari 1933 werd de eerste film, The Bitter Tea of General Yen met daarin Barbara Stanwyck, op een groot scherm vertoond.
- (Metropolitan Museum of Art in New Vork.

Eind jaren richt hij Donald Deskey Associates op en ontwierp tot 1975 grafiek, verpakkingen, interieurs, verlichting, kantoormeubilair en tentoonstellingen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.