kunstbus
Dit artikel is 12-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dorine de Vos

Nederlandse ontwerpster, geboren in 1948 te Batavia in Indonesië. Ze woont en werkt in Rotterdam.

Haar interieurs, boeken, film- en televisie decors zijn inmiddels een begrip. Alleskunstenaar Dorine de Vos is origineel, onbevangen en vooral heel erg eigen. Dat zie je zowel aan haar tekeningen of decors voor films en televisieprogramma's als aan de manier waarop ze de interieurs heeft verzorgd van cafés als het Haagse Schlemmer, Hotel New York in Rotterdam of een bejaardentehuis in Eindhoven. Ze houdt van draperieën en spullen die ze op rommelmarkten opduikelt. Je komt het tegen in vrijwel alles dat ze maakt. "Ik erger me ook wel aan al die rotzooi en versierdrift," zegt ze. "Ik probeer het wel eens op te ruimen, maar dan komt het gewoon weer terug. Blijkbaar voel ik me niet zo prettig in een lege ruimte." - (Biografie
Dorine de Vos werd in 1948 te Batavia geboren. Zij was voor haar carrière als ontwerpster begon, verpleegster en onderwijzeres.

In 1976 volgde ze een opleiding aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten. Ze werkte bij de voorganger van het Rotterdamse Filmfestival, bij een grafisch ontwerpbureau en was directeur van het Haags Filmhuis.

Met het ontwerp voor café Schlemmer (1984) ging haar carrière als vormgeefster van start. 'Het pand van Schlemmer was van mijn zwager. Het was een bruin café, een officiersmes. Toen het leeg kwam, vroeg hij of we er niet iets leuks mee konden gaan doen. Zo is het eigenlijk begonnen. Het was niet eens de bedoeling dat ik het zelf ging inrichten, maar dat ik er iets voor ging verzinnen. (..) Ik ben eigenlijk geen vormgever. Wat ik maak is dan ook meer, en dat zeg ik om mezelf te bagatelliseren, een beetje decorette-achtig.' - (vormgeving te creëren voor mensen van verschillende leeftijden en achtergronden, ontwerpen die tegelijk eigentijds en tijdloos zijn. Het detail is in haar werk belangrijk, zo ook de combinaties van rommelmarktspullen met design. Het zorgt voor een sfeervolle, eigen ambiance. Er wordt op die manier altijd een persoonlijke sfeer ontworpen. 'Ik kan ook nooit een mooi pak aan zonder tegelijkertijd rare schoenen te dragen. Ook mijn haar mag nooit goed zitten. Hetzelfde moet met een inrichting gebeuren: ik hou van een heel strakke ruimte, waarin vervolgens een kroonluchter kan hangen. Het contrast is belangrijk.'

1 oktober 1984 was de opening. Tot Dorines schrik en verbazing zat het hele restaurant met de lunch vol. Het was een onverwacht een groot succes vanaf dag één. Daarop volgden het Rotterdamse Zochers (1986), Floor (1987), Loos (1987) en diverse decors.

In 1993 werd ze betrokken bij de inrichting van Hotel New York te Rotterdam. Samen met Hans Loo en Daan van der Have creëerde ze de leukste hotelkamers waar je in Nederland kunt logeren. Elke kamer is erg eigen, je vindt er onder andere een Gispen werktafel, tweedehands Eames stoelen en een tot schemerlamp omgebouwde muziekstandaard. Ze werd een van de drie eigenaren en was voor zes jaar art director.

Voor Hotel New York maakte Dorine ook de menukaarten voor het restaurant. De stap naar een kookboek was dan ook niet zo groot. Er verschenen verschillende boeken van haar hand, zoals Scheepsgerechten en Recepten van goedgemutste koks, met vrolijke illustraties.

Villa Augustus
Daan van der Have, Hans Loos en Dorine de Vos - oprichters en voormalig exploitanten van Hotel New York in Rotterdam - en Michael van der Struis - voormalig chef-kok Hotel New York - hebben het oude drinkwaterleiding terrein, gelegen aan het Wantij in Dordrecht getransformeerd tot een 'idyllische sprookje' en de naam Villa Augustus gegeven. - (Dorine de Vos (17 November 2000)(Hotel New York (www.hotelnewyork.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.