kunstbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

drinkuit

Ook Schertsglas (Duits), Narrenglas of Vexierglas.

Drinkglas in de gedaante van mensen, dieren of voorwerpen (doedelzak, laarzen, pistolen, hoorns, trompetten enz.).

Helder, grijs en turkooize glas, vergulding, h. 28 cm; diam. 5,7 cm
Het glazen miniatuurkanon zal als sierobject hebben gediend. Om de loop van het kanon is een versierde rand aangebracht met daarin kleine bolletjes in een turkooize kleur. Aan de bovenkant heeft het kanon twee handgrepen, met daarboven de kop van een man. De achterkant wordt afgesloten met een geribbelde knop. Het glazen kanon is in Nederland in de tweede helft van de 16de eeuw vervaardigd. Nederlandse Glasblazers hadden de manier van werken van de beroemde Venetiaanse glasblazers overgenomen, die glazen konden blazen van buitengewoon dun, kleurloos glas.

Snakerijen
Fopglazen hebben soms een constructie die een spelelement toevoegen of die het drinken zonder morsen uiterst moeilijk maakt, ook wel snakerij genoemd. Snakerijen komen voor zowel in zilverwerk (o.m. het Hansje-in-de-kelder, de molenbeker, de stortebeker, de drinkuit) als in glas; zgn. kulglazen zoals het pasglas, hevelglas en de angster. In Duitsland en Nederland populair in de 16de en 17de eeuw.

Drinkuit
Beker zonder voet waardoor het niet neergezet kon worden, het moest om die reden in een keer leeggedronken worden. Deze glazen hebben in het algemeen vernuftige mechaniekjes, waarmee drinkspelletjes werden gedaan. Bekende drinkuits zijn het dobbelglas, het kanonglas en het Molenglas.

glas, zilveren montuur, h. 27,8 cm; diam. 7,5 cm
Een wijnglas, op z'n kop omdat het geen voet heeft. Op de plaats van de voet is een ronde zilveren versiering aangebracht met daarin een zilveren dobbelsteen. Zo'n glas heet een 'drink-uit'. Als het glas gevuld is met wijn, moet het leeggedronken worden. Het glas kan immers niet staan. Deze drink-uit wordt 'dobbelglas' genoemd, vanwege de dobbelsteen. Het glas is in de 17de eeuw in Nederland gemaakt, op een manier die Venetiaans is.
Met het dobbelglas kan een drinkspelletje worden gedaan. Eerst dobbelen door het glas te schudden en dan drinken. Net zoveel glazen als er ogen zijn gegooid met de dobbelsteen. Dan is de volgende aan de beurt. Een vrolijk gezelschapsspel voor feesten en partijen, waar de feestvierders zich best mee vermaakt zullen hebben. Het is maar de vraag of dit glas inderdaad voor zo'n drinkspel is gebruikt. Het is heel mooi en kwetsbaar. Misschien heeft het dobbelglas alleen te pronk gestaan. Dobbelglazen waren in de tweede helft van de 16de en in de 17de eeuw populair. Ze bestaan in vele verschillende uitvoeringen.
De trechtervormige kelk van het dobbelglas is gemaakt van dun, kleurloos glas. Het gedeelte daarboven heet de stam of steel. Het is een verdikking tussen kelk en voet. Deze stam is een in elkaar gedraaide geribde buis die eindigt in een lus. Op de stam is een kleine versiering in helder blauw aangebracht. Het zilveren sierwerk is een hemel- of een wereldbol, bestaande uit vier ringen. De bol wordt bekroond door een puntig ornamentje. De zilveren dobbelsteen in de bol is hol. De ogen van de dobbelsteen zijn gaatjes.

Yard-of-ale (ook half-yard komt voor)
Engels, ongeveer 80 cm hoog, smal bierglas met trompetvormig mondstuk en bolvormige uitstulping onderaan ui de 17de eeuw. Wanneer te snel werd gedronken kwam de inhoud van het glas in het gezicht van de drinker terecht.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 338.