kunstbus
Dit artikel is 10-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

DRU

DRU werd opgericht in 1754 en is daarmee een van de oudste bedrijven van Nederland. Grote bekendheid kreeg het bedrijf door de productie van de roodoranje emaille potten en pannen die in grote aantallen werden geproduceerd en in bijna elk Nederlands huishouden wel te vinden waren.
Later werd overgeschakeld naar kachels en sinds de ontdekking van het aardgas in Slochteren is DRU zich gaan specialiseren in de ontwikkeling en productie van een breed scala aan gas verwarmingsapparaten. Inmiddels biedt DRU een toonaangevend programma van prachtige openhaarden en kachels. In 2004 ontving DRU het predikaat 'Hofleverancier' van het Koninklijk Huis. - (Historie
In 1754 werd in Ulft aan de Oude IJssel de 'Olde Hut', een zogenaamde ijzerhut opgericht waarmee het ijzer uit de oer gesmolten werd en is DRU had met hun geëmailleerde pannen en keukenartikelen de markt veroverd daarmee het tweede hoogovenbedrijf op Nederlandse bodem.

Deze ijzerhut zal na een aantal moeilijke jaren in 1774 worden overgenomen door burgemeester Diepenbrock en apotheker Reigers die ook in Duitsland al een ijzerbedrijf bezaten waarmee de start is gemaakt van een legendarisch bedrijf dat afgekort DRU (Diepebrock en Reigers Ulft) heet.

In de tweede helft van de negentiende eeuw ging het bedrijf over van waterkracht naar de stoommachine en begonnen ze met het bedrijf Vulcaansoord de emailletechniek toe te passen. De producten uit gietijzer vormden de hoofdmoot van het aanbod. Vanaf het einde van de 19de eeuw was DRU ook een van de belangrijkste leveranciers van brievenbussen en ander straatmeubilair.

DRU, die met hun geëmailleerde pannen en keukenartikelen de markt had veroverd, groeide snel en kon zelfs in de grote crisis nog de haardenfabriek van Jan Jaarsma overnemen.

Wim Gilles, een van de grondleggers van industrieel ontwerpen in Nederland, ontwierp in de jaren vijftig verschillende soorten pannen en schalen en fluitketels en verwierp faam met zijn kachels, waarvan sommige direct afgeleid waren van de vorm van Olivetti typemachines. Hij ontwierp ook nog een opvouwbare scooter en zijn geëmailleerde DRU fluitketel uit 1954 doet water sneller koken dan welke andere ketel ook.

De fabriek in gietijzeren pannen, haarden, badkuipen en emaillenwerk had in haar beste periode DRU 1500 werknemers in dienst. In de jaren zeventig moest de DRU de gieterijen echter stil leggen en moest het bedrijf sterk inkrimpen. De opkomst van aardgas deed de vraag naar kolen- en oliekachels afnemen en de populariteit van goedkoop kunststof verdreef DRU van de Nederlandse markt. Uiteindelijk ging DRU samen met het bedrijf De Etna op in het handelsconcern Internatio-Muller.

In 2000 sloot de DRU haar deuren in Ulft en vertrok naar Duiven waar nog altijd kachels gemaakt worden.

Het DRU-complex
Het DRU-complex is een historisch gegroeid fabrieksterrein dat, door zijn plaats, nauw is verbonden met de ruimtelijke, historische en sociale ontwikkeling van het dorp Ulft. Het DRU-complex is een staalkaart van alle denkbare bouwstijlen in de industriebouw. Het complex is sinds 1890 bij voortduring uitgebreid; gebouwen die ogenschijnlijk in één keer neergezet zijn bestaan uit soms vier bouwfases. Onderdelen van het DRU-complex zijn bestempeld tot industrieel erfgoed, waaronder het Beltmancomplex met daarop zijn watertoren.
Het uit 1913 stammende beltman-complex, eigenlijk de emailleerfabriek, dat in feite een complex op zichzelf is met zijn carré-vormige structuur en zijn met sheddaken overkapt binnenterrein. Het herbergt tevens een van de eerste betonnen portaalconstructies van Nederland. Ontworpen in 1911 en 1912 door vader (Gerrit) en zoon (Arend) Beltman in de stijl van het zakelijke Nieuwe Bouwen. Alleen de watertoren, die het complex van water(-druk) voorzag, is gebouwd in de stijl van het neoclassicisme en de neorenaissance. Op het Beltmancomplex is momenteel woningcorporatie Parès gevestigd. - (meer informatie over het DRU-complex is te vinden op www.architectenweb.nl en www.nederlandsijzermuseum.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 161.