kunstbus
Dit artikel is 25-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dumoffice

In 1997 richtten Wiebe Boonstra (1968), Martijn Hoogendijk (1970) en Marc Nederpelt (1965), drie voormalig studenten van de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven die afstudeerden in 1993 en 1994, de in Amsterdam gevestigde design studio Dumoffice op. De groep had een speciale visie op design: 'Design is niet alleen een droog concept maar ook vorm' 'Design moet niet alleen goed doordacht en van hoge kwaliteit zijn, maar mag ook 'sexy' zijn'. In november 2003 besloot het drietal alleen verder te gaan.

Dumoffice zat tussen de 'conceptuelen' rond Droog Design en de commerciëler opererende groep ontwerpers rond de Amsterdamse Frozen Fountain en groepsinitiatieven als Dutch Individuals in. Dumoffice ontwierp producten voor het interieur en voor tentoonstellingsinrichtingen waarbij zij koelheid en elegantie koppelden aan de glamour die ontwerpers als Marc Newson introduceerden. Er schuilt ook snelheid in hun werk. Zo lijken de tafel Daytona en de kast Slide uit vliegtuigonderdelen geassembleerd.

Martijn Hoogendijks' licht gebogen beukenhouten 'Pallet' (1993) was als meubel voldoende ongedefinieerd om tot de collectie van Droog Design door te dringen. Of het een bank, een tafel, een kast of een zelfstandig object is lag in handen van de gebruiker zelf.Herkenning en vervreemding gaan hand in hand bij het ontwerp voor hun Unkle stoel (2000) die lomp en stoer is in het gebruik maar ook comfortabel en grappig. Inspiratiebronnen en materialen van buiten de sfeer van het interieur worden 'gesampeld' tot onderdeel van de DUM-taal. Unkle werd recent opgenomen in de collectie van Moooi.

ZYGY, tl-verlichtingsarmatuur, acrylaat (P.M.M.A.) 1997, 80 x 25 x 7 cm
Deze vriendelijk ogende UFO, een ontwerp van Martijn Hoogendijk en Wiebe Boonstra van DUM office, is bestemd voor het groeiende leger thuiswerkers. Een mooie werkplekverlichting voor het privé-interieur, die iedere herinnering aan de kille plafondbak op kantoor doet vervagen. De heldere vorm ontstaat uit de inhoud: de vacuüm gevormde kunststof schaaldelen spannen zich als een tweede huid om de TL-buizen. Het bovenste schaaldeel, met daarin de noodzakelijke elektronische componenten, is met slechts twee schroeven verbonden aan het onderste. De exact gelijkvormige schaaldelen - in wit, zwart of transparant - zijn onderling uitwisselbaar. Hiermee kunnen lichtrichting, lichtsterkte en lichtkleur worden bepaald. De lamp is zo licht, slechts ca. 2 kg, dat hij kan worden opgehangen aan een dunne nylon draad, waardoor hij in de ruimte lijkt te zweven: de TL-buis bevrijd.

Websites: design studio Brandnewbrand. Brandnewbrand is een nieuw meubelmerk met ontwerpen van Wiebe Boonstra, Bob Copraij, Willem van der Sluis en anderen. De ontwerpen van Studiowiebeboonstra kenmerken zich door de fysieke aanwezigheid van alledaagse observaties. Dit resulteert in comfortabele, stilistische, sexy en begerenswaardige meubels. Het verschilt van de ontwerpen van Dumoffice omdat ze uit één brein zijn ontworpen en daardoor eenvoudig zijn te begrijpen. De afgelopen jaren is Wiebe Boonstra voornamelijk bezig geweest met het ontwerpen van de Brandnewbrand collectie en wil de nieuwe studio laten groeien 'tot een stevig merk met sterke namen en fijne producten'.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.