kunstbus
Dit artikel is 12-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

École de Nancy

Franse vereniging van kunstambachtlieden, opgericht als 'Alliance Provinciale des Industries d'Art' in 1901 in de Noord-Franse stad Nancy - opgeheven in 1914.

De "École de Nancy", was een groep geniale, vakbekwame kunstenaars, architecten en sierkunstenaars uit Lotharings, die vooral binnen de Art Nouveau hun werk tot op grote hoogte brachten. Emile Gallé was de katalysator, de magneet binnen de "École de Nancy". Tot de leden behoorden onder anderen Louis Majorelle, Victor Prouvé (1858-1943), Eugène Vallin (1856-1922) en de gebroeders Daum (die de organisatie leidden na de dood van Émile Gallé in 1904). De productiefste architect van de École de Nancy was wel Émile Andreé.

Doel was o.a. om te werken in gemeenschappelijke ateliers, gemeenschappelijke tentoonstellingen te houden en het ambacht aan te passen aan de nieuwe industriële productie. Hierbij zagen zij de terugkeer tot de natuur als belangrijkste motivatiebron voor de kunst. De Ecole de Nancy op was tot haar sluiting in 1914 toonaangevend voor de glasproductie. Met de École streefde Nancy Parijs voorbij als centrum van de art nouveau.

Historie
Naast Parijs was Nancy, de hoofdstad van de provincie Elzas-Lotharingen, een belangrijk centrum van art nouveau. De glaskunstenaars uit Nancy waren aan het einde van de negentiende eeuw de grote vernieuwers en de grondleggers van het art nouveau-glas. Lotharingen was van oudsher beroemd om zijn glaskunst. Door de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871 en de annexatie van de Elzas en een deel van Lotharingen door Duitsland werd Nancy tijdelijk de hoofdstad van de Franse provincie Lotharingen. Uit de bezette gebieden kwamen veel getalenteerde kunstenaars naar deze streek.

Ook de notaris Jean Daum moet tijdens de Frans-Pruissische Oorlog met zijn gezin uit de Elzas vluchten voor het snel oprukkende Duitse leger. Na wat omzwervingen vestigt het gezin Daum zich in Nancy. Jean Daum vestigde er in 1878 de Verrerie Sainte Claire en ging glas in de art-nouveaustijl produceren.

31 mei 1894 vestigde Emile Gallé, een bekende glaskunstenaar, keramist en meubelontwerper, zich eveneens in Nancy en ging het wereldberoemde glasimperium van start. Andere ontwerpers in Lorraine, zoals Louis Majorelle, produceerden eveneens art-nouveau meubilair en glas, dat hun zowel enthousiaste kritieken als financieel succes opleverde. Emile Gallé werkte samen met Majorelle aan een revival van het inlegwerk (marqueterie) in de meubelkunst.

In 1901 richtten Émile Gallé, de gebroeders Daum en een aantal bedrijven en ateliers dat werkzaam was in Nancy en omstreken, de 'Alliance Provinciale des Industries d'Art' op die bekend werd als de École de Nancy. Aanvankelijk werd deze geleid door Émile Gallé en werd Antonin Daum onderdirecteur.

De floraal geïnspireerde Ecole de Nancy kwam tot grote bloei. De leidende persoonlijkheid Gallé combineerde in zijn meubelkunst en zijn glaskunst de in Frankrijk sterk levende rococotraditie met de Japanse invloeden, die rond 1900 overal in Europa groot waren.

De eerste groepstentoonstelling van de Alliance werd gehouden op de 'Salon de l'Union Centrale des Arts Décoratifs' in Parijs in 1903.

De gebroeders Daum leidden de organisatie na de dood van Émile Gallé in 1904.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.