kunstbus
Dit artikel is 20-07-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ed Annink

Ed Annink / Ontwerpwerk

Nederlands ontwerper en curator, geboren 24 oktober 1956 in Utrecht.

Ontwerpwerk office for design', waar hij partner van is, ontworpen voor Anthologie Quartett, Authentics Duitsland, Designum, DMD, Driade Italie, Droog design, Purple South Nieuw Zeeland, Merison Nederland, Designum Nederland, Nexus Technology Nederland en producent Meccano.

Zijn ontwerpen tonen Anninks interesse in allerlei materialen (kunststoffen, glas, keramiek, tin, textiel ....), productietechnieken (spuitgieten, forceren, blazen, draaien, ....) en detaillering. Belangrijke thema's in het werk van Ed Annink zijn 'image' en 'reductie', waardoor een sobere en functionele vormgeving ontstaat met een herkenbaar karakter. Zo ontwerpt hij in 1995 een kunststof lampje voor Authentics dat ontstond uit de wens om maximaal gebruik te maken van de transparantie van polypropeen. Bij een serie schalen voor Driade uit 1998-1999 ging het hem om de fascinatie voor het vaatwerk uit een schilderij voor Jan Steen. Zijn vroege werk, zoals de Speech Chair uit 1982 en de stijlkamer voor het Centraal Museum in 1985 - oogt postmodern en toont al de behoefte om een uitspraak te doen over design.

Annink geeft internationaal lezingen en word met regelmaat gevraagd voor internationale juries voor designprijzen en designcompetities.
Als tentoonstellingsontwerper werkt hij o.a. voor Messe Frankfurt Duitsland, ExperimentaDesign Portugal, Museon Den Haag, Centraal Museum Utrecht, NAI Rotterdam, Museum voor Communicatie Den Haag, Kunsthal Rotterdam en UQAM Design Centre Montreal.

Als creatief directeur bij Ontwerpwerk initieert hij debatten en lezingen over de volle breedte van het vakgebied design. Deze debatten en lezingen vinden plaats in de Idazaal Den Haag, een aan het ontwerpbureau gekoppelde zaal.

Biografie
Opgeleid in Schoonhoven als edelsmid en daarna als ontwerper aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag waar hij in 1984 cum laude afstudeert.

Ontwerpwerk, office for design
Hij is mede-eigenaar en creatief directeur van Ontwerpwerk, een multi-disciplinair ontwerpbureau in Den Haag. Ronald Borremans met wie hij het bureau startte in 1985, is nog steeds verbonden aan het bureau waarin ook Guus Boudestein partner en mede eigenaar is.
'Ontwerpwerk, multidisciplinary design' is in 1986 opgericht als Maatschap door vier ontwerpers van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag (twee interieurarchitecten en twee grafische vormgevers): Ed Annink, Ronald Borremans, Guus Boudestein en Ronald Meekel. Enkele jaren later is Ontwerpwerk een BV geworden.
Naast grafische vormgeving, productontwerp en architectonische vormgeving is het bedrijf in 2001 uitgebreid met een afdeling websites (interactie afdeling onder leiding van Emil Heijkants).
Het bedrijf is in de 22 jaar van het bestaan gestaag gegroeid. Op dit moment werken er 40 mensen.
- (Ed Annink is ontwerper, curator en initiator van design gerelateerde projecten. In 1987 start hij samen met Renny Ramakers en Christine de Baan stichting Products of Imagination (POI). De stichting realiseert meerdere projecten. Tot de verbeelding spreken Chair sweet chairs (12 ontwerpers wordt gevraagd om een per post toegestuurde archetypische stoel naar eigen inzicht aan te passen) en A piece of cake (12 kunstenaars, architecten en ontwerpers worden uitgenodigd een dessert taart te ontwerpen en te realiseren in samenwerking met pattiserie en chocolaterie Huize van Wely in Noordwijk).

Sinds hij in 1984 cum laude afstudeerde aan de Kunstacademie in Den Haag geeft hij regelmatig internationale workshops voor onder andere Vitra Design Museum in Duitsland. Hij was verbonden aan de Design Academie Eindhoven als docent aan de afdeling Mens en Wonen, later was hij hoofd van de afdeling FunLab (2000-2003), een Masters opleiding op het gebied van Experience Design.

Hij is, op uitnodiging van Guta Moura Guedes, sinds 2001 staflid van de design Bienale Experimentadesign in Lissabon waarvoor hij in 1999 een inzending van Dutch Design samenstelde. In 2003 publiceerde hij samen met Ineke Schwarz (1961-2004)) het boek Bright Minds Beautiful Ideas (BIS uitgevers) naar de gelijknamige tentoonstelling die hij initieerde en samenstelde voor Experimentadesign.

In 2002 verschijnt het boek Ed Annink Designer bij uitgeverij 010 in Rotterdam.

In 2003 start hij Nomadic Academie als een projectorganisatie van Ontwerpwerk. Nomadic Academy initieert en organiseert vervolgens twee grote internationale wokshops voor ThyssenKrupp in Hannover en Essen in samenwerking met School for Management and Design in Essen.

Vanaf 2003 tot 2008 zit hij in de Raad van Advies van St. Lucas, een vooropleiding voor jongeren die in het hoger kunstonderwijs door willen studeren.

Ed Annink was tevens design director voor Cor Unum (2004-2008), contemporary ceramics in Den Bosch.

Hij reorganiseert de collectie en ontwikkelt een nieuwe website voor het bedrijf. In 2005 presenteert Cor Unum een speciaal project in Milaan tijdens de Salone del Mobile. Annink nodigt internationaal ontwerpers uit om een gebruiksvoorwwerp van keramiek te ontwerpen. De presentatie met producten van Hans Maier Aichen, Arian Brekveld, Miki Astori, Jan Hoekstra, Fernando Brizio en Annink zelf word uitgeroepen tot een van de vijf beste presentaties in Milaan. In 2007 volgt onder art direction van Annink de collectie Center Pieces met werk van Marcel Wanders, Ineke Hans, DeMakersVan, Bert Jan Pot en Richard Hutten. Deze presentatie leid tot veel internationale publiciteit en waardering voor Cor Unum.

In 2007 is hij intendant voor Utrecht Manifest (Design. De tentoonstelling Lovely Language die hij initieerde en samenstelde (ism Max Bruinsma en Laura van Uitert) voor Utrecht Manifest word tevens vervolgd met een boek onde dezelfde titel in april 2008 met Uitgeverij Veenman. De tentoonstelling Lovely Language wordt door het NRC uitgeroepen tot een van de drie belangrijkste van 2007.

In 2007 start op zijn initiatief het ontsluiten en digitaliseren van het archief van de grafisch kunstenaar Gerd Arntz (1900-1988) in het Gemeentemuseum in Den Haag. Met financiƫle bijdragen van Centraal Bureau voor de Statistiek en Creatieve stad Den Haag werkt Ontwerpwerk vervolgens aan een website met het werk van Gerd Arntz (www.gerdarntz.org). Ook in 2007 start hij samen met Anno Fekkes, Hans Kamphuis en Guus Boudestein de gelegenheids samenwerking CultuurWerkt ter ondersteuning en promotie van proffesionele creativiteit in de stad Den Haag.

In het voorjaar van 2008 vraagt de stad Den Haag, waar hij woont en werkt, of hij een design gerelateerd evenement voor de stad wil bedenken. Eind 2008 vindt tijdens een internationaal diner de officiele kick-off plaats van Design Den Haag, een op Design en Overheid en de publieke ruimte gericht tweejaarlijks evenement. Per editie werkt Den Haag samen met een andere Europese regeringsstad. In het voorjaar van 2010 is de eerste editie in samenwerking met Berlijn.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.