kunstbus
Dit artikel is 12-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

edelsteen

Edelsteen

Edelstenen zijn zeldzame mineralen die bijzonder zijn vanwege hun schoonheid en mechanische eigenschappen.

Het begrip edelsteen is subjectief en is afhankelijk van de cultuur waarin men leeft. In China is van oudsher jade als uiterst waardevol beschouwd. Andere bekende edelstenen zijn diamant, robijn, saffier, aquamarijn en smaragd. Mineralen die de eigenschappen van edelstenen slechts ten dele bezitten worden ook wel met de naam halfedelsteen aangeduid.

Veel van deze minerale kristallen hadden in de oudheid een magische betekenis en brachten geluk, vruchtbaarheid en gezondheid. Nog steeds zijn aan veel beroemde edelstenen legenden verbonden, zowel van vreugde als van rampspoed.

Edelstenen:
. Diamant: de schitterendste en hardste van alle gesteenten. Te noemen zijn: briljant, een diamant in kegelvorm, van boven vlak met facetten geslepen; roos, aan een zijde met facetten, van boven vlak; tafeldiament, de bovenzijde plat, vierkant.
. Smaragd: groen.
. Saffier: blauw.
. Robijn: rood.
. Amethyst: paars.
. Topaas: geel.

Een Oriëntaal is een edelsteen uit het oosten.

Halfedelsteen
Een halfedelsteen is een mineraal dat niet tot de edelstenen behoort. Net als edelstenen hebben ze een specifieke hardheid en lichtbreking.

Edelstenen en halfedelstenen worden vaak in facetvorm geslepen, waardoor het invallende licht zo wordt gereflecteerd dat de stenen door hun schittering de aandacht trekken. En uiteraard gaat meteen een deel van de aandacht dan uit naar de drager of draagster ervan. In de westerse cultuur van de 20e / 21e eeuw worden edelstenen vooral door vrouwen gedragen. Geslepen edelstenen worden meestal juwelen genoemd. De prijs van een (half)edelsteen hangt af van o.a. de grootte, helderheid en slijpvorm.

Edelstenen worden meestal gecombineerd met edelmetalen.

ABC
Amanden
Imitatie edelstenen, producten waarmee men echte edelstenen wil nabootsen.

Briolet of briolette (Fr. briller = schitteren)
Dikke peer- of traanvormige edelsteen met facetten.

Foelie
Bladzilver onder de zetting aangebracht om het licht te weerkaatsen, waardoor de schittering van de edelsteen werd verhoogd.

Gemme
Edelsteen of halfedelsteen in een bepaalde vorm geslepen en waarop een voorstelling is aangebracht. Deze is in de steen uitgehold (intaglio), maar kan ook in reliëf tegen het fond uitgespaard zijn (camee).

Glyptiek (v. Gr. gluphein = uithollen) of Lithoglyptiek (v. Gr. uithouwen; lithos = steen)
De kunst of het procédé van het snijden van stenen, edelstenen, halfedelsteen (gemmoglyptiek) of zegels, hetzij door uitslijpen (intaglio), hetzij door wegslijpen van de achtergrond (camee).

Intaglio (It.)
Techniek of (half)edelsteen waarbij verdiept in de steen een afbeelding wordt gegraveerd of gesneden.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Edelsteen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 641.