kunstbus
Dit artikel is 12-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eero AarnioFinse ontwerper, geboren 1932 Finland.

Eero Aarnio was een van de eerste Finse ontwerpers die fiberglas, acrylglas en plastic in zijn meubelontwerpen toepaste waarbij hij wel de traditionele Scandinavische kwaliteit behoudt. Zijn Asko-stoel, die na de meubelbeurs van 1966 in Keulen, wereldbekendheid verwierf, was de eerste uit glasvezel vervaardigde stoel. Later in zijn leven hervatte Aarnio het gebruik van traditionelere materialen zoals hout.

Biografie
Eero Aarnio studeerde vanaf 1954 aan het Instituut voor Industriƫle Kunsten in Helsinki, waar hij in 1957 afstudeerde.

Aarnio begon zijn eigen industrieel- en interieurontwerpbureau in 1962. Sindsdien werkt hij voornamelijk als industrieel en interieurontwerper, en nu en dan als fotograaf en grafisch vormgever.

Aanvankelijk ontwierp hij meubilair in natuurlijke materialen, waarbij ambachtelijke technieken werden toegepast, zoals zijn rieten stoel Jattujakkere. 'fiberglas geproduceerd.

In 1963 baarde Aarnio echter opzien met zijn 'fiberglas bolvorm op een draaipoot met stoffen bekleding aan de binnenzijde. Een aantal jaren later werd deze in productie genomen. Het materiaal fiberglas en zijn vormgeving waren in deze tijd absolute noviteiten.

In 1967 volgde zijn perspex stoel die als een luchtbel aan het plafond hangt.

Aarnio's werk uit het flowerpower tijdperk is te zien in musea als het Victoria & Albert Museum in Londen, het Museum of Modern Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs.

www.eero-aarnio.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.