kunstbus
Dit artikel is 25-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Enzo Mari

Italiaanse designer, grafisch kunstenaar, kinetisch kunstenaar, dichter, communicatie-wetenschapper, kunsttheoreticus en docent, geboren 27 april 1932 in Novara.

Een van de meest intellectueel provocerende ontwerpers van de 20e eeuw, met een grote invloed op de jongere generatie ontwerpers.

Op ironische wijze stelt Enzo Mari dat er al genoeg meubelen op de markt zijn. Daarom wil hij ook niet per se mooie dingen maken, maar vooral duurzame en betaalbare ontwerpen. Zijn eigen invloed relativerend vraagt hij zich af wat er fout gelopen is wanneer één van zijn ontwerpen een commercieel succes wordt. - (Alessi, Artemide, Castelli, Danese, Driade, Gabbianelli, ICF, Interflex, Lema, Magis, Olivetti en Zanotta.

Als beeldend kunstenaar is hij medeoprichter van de Nouvelle Tendance en maakt hij bewegende en beweegbare werken.

Hij was docent in Milaan, Rome, Parma en Carrara.

Biografie
Enzo Mari studeerde van 1952 tot 1956 humane wetenschappen aan de Academia di Brera in Milaan en ontwerpmethoden aan het Centrum voor Filmwetenschappen in Rome. In de vroege jaren 50 zat hij op de 'Accademia di Belle Arti di Brera' in Milaan, waar hij zich richtte op de visuele perceptie.

Hij begon met het maken van kinderspelletjes - een puzzel van stapelbare houten dieren (1957) voor Danese -, design en architectuur.

Voor Danese ontwierp hij in plastic de cilindrische parapluhouder van pvc (1962) en de vaas Pago-Pago van ABS-plastic, een marmeren Paros-schaal (1964), een modulair systeem voor tentoonstellingsmateriaal (1965) en de plastic vazen Tortiglione (1969).

In 1963 sloot hij aan bij de radicale Nuove Tendenze en gaf hij les aan de Scola Umanitaria in Milaan. Zijn radicale theorieën publiceerde hij in 'Funzione della ricerca estetica' en in 1974 werden zijn meubelstukken van tecnica povera (armoedige technologie) 'Proposta per un'autoprogetta­zione' tentoongesteld.

Hij werd adviseur voor Arredo Urbano van het gemeentehuis van Milaan en voorzitter van de Vereniging voor Industrieel Design (ADI [Associazione per il Disegno Industriale]) van 1976 tot 1979.

In 1997 ontwerpt hij Het broodmandje voor Alessi.

In 2001 bracht hij een boek uit: 'Progetto e passione' ('Project en passie'), met als onderwerp design vanuit een breed cultureel perspectief. Hij heeft overigens nog meer boeken uitgebracht.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.