kunstbus
Dit artikel is 12-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ergonomi Design Gruppen

Zweedse designgroep opgericht in 1979 in Bromma.

Historie
In 1979 besluiten de twee Zweedse designgroepen Designgruppen en Ergonomi Design die eind jaren '60 waren opgericht te fuseren in Ergonomie Design Gruppen. De aldus uit veertien koppen nieuwe ontstane designgroep vestigde zich in Bromma.

Ergonomie Design Gruppen richt zich op ergonomische, veilige, betrouwbare en efficiënte ontwerpen. Zij doen dit door in experimentele situaties problemen rond gebruikssystemen te analyseren met behulp van modellen op ware grootte.

Op deze wijze komen zij tot een serie bestek, drinkbekers en borden 'fat and Drink' (1980) genaamd voor gehandicapten, vervaardigd door RFSU Rehab en druk- en lasapparatuur die het risico op ongevallen en RSI (Repetitive Strain Injury) verkleint.

Tot de oprichters van de groep behoren Maria Benktzon (geb. 1946) en Sven-Eric Juhlin (geb. 1940), beiden afgestudeerd aan de Konstfackskolan (School voor kunstnijverheid) in Stockholm. Benktzon had daarvoor het ontwerp van kleding voor gehandicapten bestudeerd en Juhlin werkte als vormgever bij Gustavsberg. Beiden deden in 1972 onderzoek naar spierbeheersing en de handelingen vastpakken en vasthouden en zijn sindsdien gespecialiseerd in ontwerpen voor gehandicapten.

Websites:
. www.ergonomidesign.com
. Het kleuterbord van BabyBjörn (www.syntens.nl)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.