kunstbus
Dit artikel is 24-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erich Dieckmann

Duitse meubelontwerper, geboren 1896 Kauernik/West-Pruisen - overleden 1944 Berlijn.

Naast Marcel Breuer wordt Erich Dieckmann beschouwd als een van de belangrijkste meubelontwerpers uit de school Bauhaus. Dieckmann verbond huiselijke behaaglijkheid met de rechte hoek van de moderne kunst. Dieckmann experimenteerde net als Marcel Breuer bij veel van zijn zitmeubelontwerpen met stalen buizen, maar werd toch vooral bekend door zijn gestandaardiseerde sober vormgegeven houten meubilair, gekenmerkt door kubusvormen en simpele constructies.

Biografie
Na zijn studie architectuur aan de Technische Hochschule in Gdansk van 1918 tot 1920 schreef hij zich in bij het Staatliches Bauhaus in Weimar. Hij was daar leerling in de meubelmakerij, waar hij na zijn examen in 1924 korte tijd in dienst bleef.

Na de verhuizing van het Bauhaus naar Dessau in 1925, bleef Dieckmann tot 1930 in Weimar als meester van de meubelmakerij van de door de staat veel beter dan het oude Bauhaus gefinancieerde Bauhochschule Weimar.

Na drie jaren les te hebben gegeven in meubelontwerp in de meubelmakerij van de invloedrijke Kunstgewerbeschule Burg Giebichenstein in Halle werd hij daar in 1933 door de nazi's uit zijn betrekking ontslagen waarop hij drie jaar lang werkloos was en maar weinig ontwierp.

Van 1936 tot 1939 was Dieckmann lid van het door de nazi's opgerichte 'Amt der Schönheit der Arbeit' (Commissie voor schoonheid der arbeid) in Hannover, waarna hij tot zijn dood in 1944 de leiding had over de afdeling 'Deutsche Kunsthandwerk' (Duitse kunstnijverheid) van de Kunstkamer in Berlijn.

Websites:
. Erich Dieckmann ontwierp het meubilair, geleverd door de firma Metz en Co, voor in de 'buitenkamer' op de eerste verdieping van het Huis Sonneveld. (www.nai.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.