kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erik Spiekermann

Erik Spiekermann (MetaDesign)

Erik Spiekermann (Stadthagen, 30 mei 1947) is een Duitse typograaf en grafisch ontwerper en oprichter van het in 1979 opgerichte Duitse designbureau MetaDesign. In Nederland is hij vooral bekend als oprichter van Fontshop. Erik Spiekermann is professor op de Hogeschool voor Kunsten in Bremen.

Erik Spiekermann, beter bekend als de ontwerper van het lettertype Meta, is één van Duitslands meest gerenomeerde creatieve persoonlijkheden. In 1979 richtte hij MetaDesign op dat hij tot zijn beruchte aftreden in 2001 tot één van de grootste designbureau's van Duitsland uitbouwde. Naast de Meta ontwikkelde Spiekermann vele custom fonts voor onder andere de Deutsche Bahn, Bosch en Gravis.

De Meta letter (1991) werd gemaakt voor Bundespost, Duitsland. Die zochten een lettertype tussen de Helvetica en de Frutiger.

Biografie
Erik Spiekermann groeide op in de buurt van Hannover, studeerde kunstgeschiedenis en Engels aan de universiteit van Berlijn en startte in 1979 het ontwerpbureau MetaDesign, waar hij tot 2001 aan was verbonden.

Spiekermann studeerde kunstgeschiedenis op de Vrije Universiteit (Freie universität) van Berlijn en begon zelf een lettersnijderij en drukpers in de kelder van zijn huis.

Tussen 1972 en 1979 werkte hij freelance als typograaf/grafisch ontwerper in Londen en gaf hij les aan het London College of Printing. Daarna werkte hij een tijdje als adviseur van Henrion Design Associates en Wolff Olins - ontwerpadviesbureaus die vooral bekend zijn geworden met hun ontwerpen voor corporate identities.

MetaDesign
Terug in Berlijn -met een flinke hoeveelheid ervaring op het gebied van typografie en corporate dedign- vestigde Spiekermann in 1979 met twee partners zijn bureau MetaDesign. Het door hem opgerichte MetaDesign, maakte ontwerpen voor o.a. Audi, Volkswagen, en .

Het werd een snel groeiend ontwerpbureau met een meer dan normale focus op executie en techniek. Mede daardoor groeide het uit tot een internationaal bureau voor corporate identity & branding voor klanten als Audi, VW, BASF, BVG (Berlin Transit), Bosch, Düsseldorf Airport, Heidelberg Printing, Lexus, Lufthansa en Siemens.

Een van zijn eerste opdrachten kwam van de Deutsche Bundespost en betrof het bandontwerpen van de postlectuur. Het bureau had connecties met de lettergieterij Berthold en werd lid van EDEN (European Designers' Network), dat in 1991 was opgericht.

MetaDesign verwierf wereldwijde reputatie door de vernieuwende typografie en Huisstijlontwerpen en heeft tegenwoordig 170 werknemers op het kantoor in Berlijn en heeft afdelingen in Londen en San Francisco.

Spiekermann beschreef zijn werkwijze in Ursache & wirkung: Ein Typografischer Roman (gepubliceerd in 1987).

MetaDesign wordt beschouwd als de belangrijkste grafische vormgever van Duitsland en Spiekermanns geloof in geïntegreerde systemen van bedrijfscommunicatie blijkt uit het bedrijfsmotto: "je kunt niet niet communiceren".

FontFont
Samen met de beroemde Engelse ontwerper Neville Brody en zijn vrouw Joan Spiekermann (thans president-directeur van het bedrijf) startte Spiekermann in 1989 de eerste onafhankelijke digitale letteruitgeverij Fontshop te Berlijn, de eerste postorder uitgeverij van digitale lettertypes. Daarop volgde FontShop International en tegenwoordig wordt het scala aan lettertypes gepubliceerd onder de bedrijfsnaam FontFont. FontFont is momenteel de grootste onafhankelijk lettertype bibliotheek.

In 2001 verliet Spiekermann het bedrijf MetaDesign vanwege onenigheden over beleidsvoering en startte UDN (United Designers Networks) met kantoren in Berlijn, Londen en San Francisco. Daarna werd dat SpiekermannPartners. Onlangs ging het samen met het Amsterdamse Eden Design, dat inmiddels Edenspiekermann heet.

16 mei 2001 - Webbouwer Lost Boys fuseert met het Duitse designbureau MetaDesign. Dit maakten beide partijen vanochtend tijdens een gezamenlijke persconferentie bekend. Financiële details wilden Lost Boys en MetaDesign niet prijs geven, wel werd duidelijk dat er sprake is van een aandelenruil. Lost Boys krijgt de belangrijkste stem in de nieuwe samenwerking. MetaDesign heeft kantoren in Berlijn en Zurich en telt 170 medewerkers. Het bedrijf richt zich met name op vormgeving, en het adviseren van bedrijven over hun identiteit. Klanten van het bedrijf zijn ondermeer Volkswagen, Whirlpool, Apple, Netscape, Sony en AT&T.

In april 2006 werd Spiekermann onderscheiden met de Honorary Doctorship door de Art Center College of Design in Pasadena, voor zijn bijdrage aan ontwerp. Zijn lettertypefamilie voor Deutsche Bahn (Duitse spoorwegen) die hij ontwierp met Christian Schwartz ontving een Gouden Medaille bij de Deutsche Designpreis 2006.

In januari 2007 werd UDN hernoemd tot SpiekermannPartners (Berlijn, London, San-Francisco).

SpiekermannPartners en Eden Design & Communication uit Amsterdam fuseerden op 1 januari 2009 tot Edenspiekermann, een internationaal ontwerpbureau met 9 partners en ruim 100 medewerkers. Eden Design & Communication ontstond in 1999 door de samengang van BRS Premsela Vonk, Linea en DC3 en kan daarmee op maar liefst 45 jaar ervaring terugblikken. SpiekermannPartners is het branding- en designbureau van Erik Spiekermann, Fabian Rottke, Ralf Weißmantel, Oliver Schmidthals, Susanna Dulkinys en Marianne Schuler.

Spiekermann heeft ontwerpen gemaakt voor de lettertypen
. FF Meta
. Berliner Grotesk BQ
. FF Info Display
. FF Info Office
. FF Info Text
. FF Meta Boiled
. FF Meta Condensed
. FF Meta Correspondence
. FF Meta Subnormal
. ITC Officina Display
. ITC Officina Sans
. ITC Officina Serif
. FF Unit
en enkele andere lettertypes. Design Award
2007 - European Designers Hall of Fame
2007 - Honorary Royal Designer for Industry, Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures & Commerce, London

Websites:
. GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Spiekermann


Pageviews vandaag: 42.