kunstbus
Dit artikel is 16-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernest Gimson

Engelse meubelontwerper en architect, geboren 21 december 1864 te Leicester - overleden 12 augustus 1919 in Sapperton.

Biografie
Ernest Gimsons' vader Joseph Gimson was ingenieur en lid van de Secularist Society. Ernest Gimson begon zelf op 17-jarige leeftijd zijn opleiding tot architect op het kantoor van de lokale architect Isaac Barradale. Tegelijkertijd volgde hij lessen aan de leicester School of Art. Op advies van William Morris die hij in 1884 ontmoette verhuisde hij naar londen waar hij in de leer ging bij de neogotische architect John Dando Sedding (1838-1891).

Beïnvloed door Morris maakte Gimson zich in zijn vrije tijd traditionele ambachten zoals stoelen maken en sierpleisterwerk eigen.

Bij Sedding leerde Gimson de gebroeders Ernest Barnsley (1863-1926) en Sidney Barnsley (1865-1926) die toen in de leer was bij Richard Norman Shaw (1831-1912) kennen. Samen met Reginald Blomfield en William Lethaby (18S7-1931) die eveneens werkzaam waren bij Shaw richtten zij in 1891 het woninginrichtingsbedrijf 'Kenton & Co.' in Bloomsbury op, dat "goed design en vakmanschap" leverde.

Het succes van Morris & Co., dat handgemaakte producten in lokale stijl produceerde en verkocht, inspireerde de volgende generatie ontwerpers van de arts & craftsbeweging, zoals Charles Voysey, Charles R. Ashbee en A.H. Mackmurdo. In de jaren '80 van de 19e eeuw richtten sommige leden van de beweging gilden op als het Art Worker's Guild, de Century Guild en The Guild of Handicraft, een instelling waar het 'Guild Socialism' in praktijk gebracht zou worden. Van hieruit werd geprobeerd het vakmanschap te koesteren en werden veel Arts & Crafts producten de wereld ingebracht.
De latere in de Cotswolds gevestigde vormgevers uit de beweging van de arts & craftsbeweging, zoals Sidney (1865-1926), Edward Barnsley (1863-1926), Gordon Russell en Ernest Gimson stonden een soberder vorm van lokale stijl voor die gebaseerd moest zijn op functionele geschiktheid.


In 1892 vertrokken Gimson en de Barnsleys naar de Cotswolds en begonnen twee jaar later een atelier in Pinbury. Zij wisten financieel onafhankelijk te worden waardoor zij in staat waren het landelijke ideaal van de Arts & Crafts na te streven en meubilair, niet beperkt door commerciële overwegingen, te vervaardigen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.