kunstbus
Dit artikel is 26-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernest Race

Britse meubelontwerper, geboren 16 oktober 1913 in Newcastle upon Tyne - overleden 22 januari 1964 in Londen.

Biografie
Na een studie binnenhuisarchitectuur aan de Barlett School of Architectuur in Londen 1932 tot 1935 werkte hij als tekenaar voor het verlichtingsbedrijf Troughton & Young.

Nadat hij in 1937 op bezoek is geweest bij zijn tante in Madras in India, die missionaris was en een weverij had, opende hij in Londen een winkel om de producten naar zijn ontwerpen uit deze weverij te verkopen.

In 1945 begint hij samen met ingenieur J.W. Noel Jordan het bedrijf Ernest Race Ltd. om betaalbaar modern meubilair van materiaal dat door het Utility-programma was toegestaan te produceren. Race kon in de eerste jaren na de oorlog geen hout of textiel toepassen omdat al het materiaal streng gerantsoeneerd was. Van 1945 tot 1964 produceerde het bedrijf meer dan 250.000 BA-stoelen (1945) van 850 ton omgesmolten aluminiumresten van vliegtuigschroot uit de oorlog. Dit rationele design werd voor het eerst getoond op de expositie 'Britain Can Make It' (1946) en won een gouden medaille op de IX Triƫnnale van Milaan in 1951.

In het Utility-programma volgden ook de Antelope-stoel, -bank en -tafel (1950) en de stoel Springbok-stoel (ca. 1951), ontworpen voor de Royal Festival Hall op het 'Festival of Britain' in 1951. In Groot-Brittanniƫ werd het modernistische credo enthousiast beleden op dit evenement, dat een symbool moest zijn voor een moedig nieuw tijdperk met veel ruimte voor designexperimenten. Opkomend designtalent zoals Ernest Race en het ontwerpkoppel Robin en Lucienne Day stalen de show met ontwerpen die 'de somberheid van het voorbije tijdperk moesten doen vergeten'. De ontwerpen van Ernest Race hadden dunne poten op ballen die de fascinatie van die tijd voor moleculen en kernfysica weerspiegelden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 19.