kunstbus
Dit artikel is 12-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Europees Keramisch Werkcentrum

Het Europees Keramisch Werkcentrum (.ekwc) is een internationale werkplaats waar kunstenaars, ontwerpers en architecten, begeleid door de medewerkers van het centrum, de artistieke en technische mogelijkheden van keramiek onderzoeken.

Doel is het bevorderen van ontwikkeling in de keramische kunst, design en architectuur. Om dit te verwezenlijken stelt het .ekwc jaarlijks aan ca. 45 beeldend kunstenaars, ontwerpers en architecten apparatuur, werk- en woonruimte en een team van gespecialiseerde medewerkers beschikbaar, om gedurende drie maanden aaneengesloten of gefaseerd aan de realisatie van hun eigen plan te werken. Een kwart daarvan is keramist, een kwart ontwerper, de helft beeldend kunstenaar; 55% komt uit Nederland en 45% uit het buitenland. De centrale keuken met de gemeenschappelijke eetruimte is een belangrijk trefpunt.
Je komt in aanmerking voor een verblijf wanneer je een academische opleiding en tenminste 2 jaar professionele werkervaring hebt gehad. Een deel wordt ingepland met geselecteerden uit een openbare inschrijving, een deel komt op uitnodiging en een aantal plaatsen zijn beschikbaar voor projecten. Sinds 2002 is het ook mogelijk om gefaseerd of parttime in het centrum te werken.

De opgedane kennis en ervaring wordt vastgelegd en via publicaties verspreid. Zij komen ten goede aan verschillende secundaire doelgroepen zoals het onderwijs, musea en galeries, de keramische industrie en de lokale, regionale en Europese gemeenschap.

Het Keramisch Werkcentrum was van 1973 tot 1991 in Heusden gevestigd waar het centrum dienst deed als een facilitaire werkplaats voor individuele kunstenaars die met keramiek wilden experimenteren en naar verdieping in hun vakgebied zochten.

Na de verhuizing naar de ruimere beuizing in Den Bosch werd de naam veranderd in Europees Keramisch Werkcentrum om de internationale ambities meer uit te laten komen. Het EKWC bezit vier ovens. Een daarvan is bijna tweeënhalve meter hoog. Daarnaast biedt het .ekcw faciliteiten voor glazuren en het computergestuurd maken van modellen.

Website: www.ekwc.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.