kunstbus
Dit artikel is 25-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eva-Denmark

Eva Danish Design

Deense producent van keukengereedschap, woonaccessoires en artikelen voor in de tuin, opgericht als Kai Fog door Kai Rohde Fog in 1913 met Maloev in Denemarken als thuishaven.

  Zie ook Eva Denmark dat eerst nog Kai Fog naar de eigenaar heette stelde in 1939 zijn neef Erik Mangor aan als directeur. In 1950 zouden de eerste 'Eva' producten, genoemd naar zijn dochter, op de markt worden gebracht. Na Erik Mangor zou zijn zoon Johan de leiding overnemen.

Eva werd bekend bij de introductie van hun brood- en vleessnijmachine in 1952 dat een ware designklassieker werd. Sindsdien volgden nog vele producten voor het huishouden waarin esthetiek, functionaliteit en hoge kwaliteit een geslaagd huwelijk vormden.

Naast Ole Palsby, verantwoordelijk voor de iconische trio potten en pannen (1977), werkte het bedrijf samen met industrial designers Simon Skafdrup en Henning Therkelsen van 3PART. Ook Paul Solbjerg en Peter Egelund brachten ontwerpen in die ons alledaags leven mooier en makkelijker moesten maken.

Vanaf 1997 worden de 'jeugdige' Eva Solo series vormgegeven door Claus Jensen en Henrik Holbæk, de oprichters van Tools Design. Producten van Eva Solo zijn inmiddels gewaardeerd met talloze prijzen: Red Dot, Design Plus en de IF-Award.

Eva Denmark wordt inmiddels geleid door vierde generatie familieleden van de oprichter.

Zie ook Eva Danish Design op de website van Galerie Kunstbus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.