kunstbus
Dit artikel is 21-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Evelyne Merkx

Evelyne Merkx (Merkx+Girod)

Evelyne Merkx is een Nederlandse interieurarchitecte, geboren in 1947.

Evelyne Merkx studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt samen met architect Patrice Girod. Merkx + Girod architecten, een 20-koppig architectenbureau in Amsterdam, heeft sinds 1985 vele projecten op het gebied van nieuwbouw, verbouwingen, inrichtingen, productontwikkeling, styling, tentoonstellingen en renovatie uitgevoerd. Bekendheid verwierf ze vooral met de verbouwing en nieuwe aanpak van de winkelketens 'De Bijenkorf' en Hema en de verbouwing van het vermaarde Concertgebouw in Amsterdam.

Merkx + Girod ontwerpen en bepalen strategieën voor grote en complexe interieurs van gebouwen met publieke functies waarbij de logistieke en functionele eisen worden geïntegreerd in de ruimtelijke visie. Evelyne Merkx: 'Wij zijn niet alleen interieurarchitecten maar ook bezig met de ingrepen in de binnenkant van het gebouw.' Het bureau werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Hema, de Bijenkorf, het Concertgebouw (renovatie), Rijksgebouwendienst (uitbreiding Raad van State en herinrichting Trêveszaal en Statenzaal), Rijksmuseum, De Nieuwe Kerk Amsterdam, Textielmuseum Tilburg, ABN Amro, Universiteit van Amsterdam, Ernst & Young en particulieren.

Het werk van Merkx kenmerkt zich door een bepaalde simpliciteit, zonder saai te worden. 'If you must pinning a style on our work, just call it 'simple chic'. Good materials applied attractively and logically'.

Onder de naam 'merk x' brengt Merkx+Girod kleinschalige producten die zijn ontwikkeld voor interieurprojecten op de markt.

Carrière
Evelyne Merkx (1947) was voordat zij aan haar carrière interieurarchitecte begon, sales promotion manager bij De Bijenkorf. Ze woonde voor een tijd met haar gezin in Amerika en Duitsland, maar besloot terug te keren naar Nederland en begon op 32-jarige leeftijd met een opleiding tot interieurarchitect aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

Na haar afstuderen begon ze in 1985 met haar eigen bureau. Al snel kocht ze een voormalige zeep fabriek in de Jordaan, Amsterdam, waar ze nog steeds woont en werkt.

Ze ontmoette in 1990 Patrice Girod, die een eigen studio naast haar wilde beginnen na zijn werk bij Girod-Groeneveld architecten. Hierdoor werd het mogelijk de inrichting van gebouwen te combineren met bouwkundige ingrepen.

Na een aantal kleinere opdrachten kwamen al snel grote opdrachten. Een van de eerste projecten die het bureau onder handen nam is de herinrichting van het restaurant Eerste Klas in het Centraal Station in Amsterdam (1985). Hierbij werd het 19de-eeuwse interieur in overeenstemming gebracht met de eisen van een modern en comfortabel restaurant. Al snel volgden ook de (re)decoratie van De Bijenkorf over heel Nederland, verschillende opdrachten voor de HEMA en het nieuwe hoofdkantoor van de ABN AMRO in Amsterdam.

In 1995 werd ze door Martijn Sanders gevraagd voor de renovatie van het concertgebouw te Amsterdam, waardoor ze in grote belangstelling kwam. De grote zaal was een mooie uitdaging omdat de zaal in een verschrikkelijke staat was en een enorme status heeft, als een van de op akoestiek gebied beste en beroemdste concertzalen in de wereld. Het project wordt in 2006 afgerond en heeft voor veel publiciteit gezorgd.

In 1998 mondde de samenwerking met Patrice Girod uit in de oprichting van een gemeenschappelijk bureau voor architectuur en interieurarchitectuur.

In 2002 nam het bureau de modernisering van de Trèveszaal in Den Haag ter hand.

Het Amsterdamse architectenbureau Merkx + Girod is gekozen als interieurarchitect voor de tweede fase van de Hermitage Amsterdam. Na de keuze voor Hans van Heeswijk als architect, eind 2004 en de recente bijdrage van de Rijksoverheid is de Hermitage Amsterdam gereed om vanaf begin 2007 te starten met de transformatie van het Amstelhof gebouw tot de complete versie van de Hermitage Amsterdam. Naar verwachting zal de Hermitage Amsterdam eind 2008 worden geopend: www.hermitage.nl/downloads/hermitage_architect_merkx.doc

Websites: www.merkx-girod.nl, www.forbo.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 8.