kunstbus
Dit artikel is 18-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fase Madrid

Spaanse lampenfabrikant opgericht in de jaren vijftig. Fase Madrid lampen zijn tegenwoordig zeer gezocht en kom je tegen in vele series en films, waaronder 'Mad Men', 'Any Human Heart', 'Indiana Jones', 'House' en niet te vergeten in de films van de Spaanse regisseur Pedro Almodovar.

Er is door de duistere Spaanse periode waarin het bedrijf FASE bestond niet veel bekend over deze lampenfabriek uit Madrid. De lampen werden ontworpen door een designteam van het bedrijf voor Spaanse ambtenaren tijdens het militaire bewind van Generaal Franco, waarbij de kwalitatief hoogstaande en kostbare lampen als 'Presidente', 'Presidente SC', 'Falux' en 'Boomerang 64' waarschijnlijk speciaal werden ontworpen voor de bovenste regionen in de hierarchie.

In de jaren '60 beleefde het nog geïsoleerde Spanje een economische opleving, en het was in deze periode dat FASE onder buitenlandse invloed de Europese markt zou betreden. Met veel succes want midden jaren zeventig exporteerde het bedrijf wereldwijd haar lampen waarbij een meer commerciele collectie ontstond met lampen in chroom, roestvrij staal en plastic. Juist de lampen uit deze periode, 'Bablonia' ene 'Tharis', zijn nu zeer geliefd.

De FASE fabriek moest haar deuren sluiten in de jaren negentig. Dit gekoppeld aan het feit dat de Spanjaarden niet aan het Franco regime herinnerd wilden worden en veel van de lampen van deze fabriek op de vuilnishoop beland zijn heeft er voor gezorgd dat lampen van FASE zeldzaam zijn geworden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.