kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fer de Berlin

Oorspronkelijk uit ijzerdraad ineengedraaid vlechtwerk. Vanaf 1820 aanduiding van sieraden van gegoten ijzer uit de periode 1820-1850 in neogotische stijl.

Zie ook Fer-de-Berlin (ook wel 'Berliner Eisen') werd tijdens de Napoleontische oorlogen gemaakt. De Pruisische koning riep zijn onderdanen op hun goud in te leveren om de oorlog te bekostigen, in ruil voor dergelijk ijzeren exemplaren. Deze ijzeren juwelen waren echter geen lang leven beschoren, ze roestten en waren poreus.

IJzer en staal werden vanaf het eind van de achttiende eeuw regelmatig toegepast in juwelen vanwege de schaarste van edele metalen. De in Berlijn gevestigde Koninklijke IJzergieterij die in eerste instantie gespecialiseerd was in de vervaardiging van balkon- en tuinhekken en gebruiksvoorwerpen, begon in 1804 met de productie van sieraden onder de naam 'Berliner Kunsteisenguss' of het meer gebruikelijke 'Fer-de-Berlin'. De laatste benaming werd overigens ook gebruikt voor sieraden die ontstonden in de ijzergieterijen in Gleiwitz in Sileziƫ, in Trier aan de Moezel en in Ilsenburg. Na Napoleons inname van Berlijn in 1806 werd een groot aantal modellen naar Frankrijk vervoerd. De productie in Parijs begon pas in 1828 en ook daar sprak men toen over 'Fer-de-Berlin'.

De modellen werden gevormd in was en afgedrukt in uiterst fijn zand. De zo verkregen mallen werden gevuld met het gesmolten ijzer en dit resulteerde in kantachtige motieven, die vervolgens met de hand werden afgewerkt, zwart gelakt en door middel van metalen ringetjes aan elkaar bevestigd tot bijvoorbeeld colliers en armbanden.

Zie het gehele artikel van specialist Klaas Martijn Akkerman op www.zilverbank.nl

Zie ook Fer de Berlin producten op de website van Galerie Kunstbus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 754.