kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

filigraanglas

Filigraanglas heeft haar naam te danken aan de versieringsvorm die op of in het glas is aangebracht. Het bestaat uit een basis van (meestal) kleurloos glas, vergeven van een netwerk fijne door elkaar geweven of parallel lopende glasdraadjes in een andere kleur.

Een veel voorkomende versiering zijn de spiraalsgewijs, parallel lopende draden in de steel van een glas en de onderkant van de kelk.
Filigraanglazen hebben vaak ook uitbundige vormen, met kleine kwetsbare uitsteeksels en uitgewerkte boogjes tussen de kelk en de steel van het glas.

Naar gelang de vorm van de versieringen maakt men een onderscheid tussen:
. Vetro a Fili (draadglas), waar de glasdraden in spiraal naast elkaar lopen. Draadglas wordt vervaardigd door draden van opaalglas (latticinio) in de verticale sleuven van een vorm te plaatsen. Vervolgens vult de glasblazer de holte van de vorm met een gloeiende massa en smelten de draden erop vast. Ofwel worden de draden op een marmeren plaat uitgelegd en laat men daarover het holle glaslichaam rollen. Pas dan wordt aan het voorwerp zijn uiteindelijke vorm gegeven.

. Reticella-glas (v. Lat. reticulus = netwerk)(ook Netwerk-glas, Netzglas of Vetro a Reticello/reticelli), waarbij de draadjes een fijn netwerk vormen in een wirwar van elkaar kruisende diagonalen

. Vetro a Retorti, waarbij de draden zo fijn als een kantweefsel lijken. Door glas met spiralen lopen parallelle banden die elk bestaan uit een ingewikkeld vlechtpatroon van fijne glasdraden.

. Vetro di trina (glas van kant)
Het patroon is hier zo uitgewerkt dat het effect van kantwerk is ontstaan.

De eerste vormen komen voor in Italiƫ, maar werden vanaf het einde van de 16de en het begin van de 17de eeuw ook in de rest van West Europa gemaakt naar Venetiaans voorbeeld.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.