kunstbus
Dit artikel is 22-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Floris Meydam

Nederlandse kunstenaar, beeldhouwer, glaskunstenaar, industrieel ontwerper en keramist, geboren 29 december 1919 in Leerdam.

Floris Meydam is een van de belangrijkste Nederlandse glasontwerpers. Samen met Willem Heesen, Sybren Valkema en Gerard Thomassen behoort hij tot de tweede generatie ontwerpers die na Copier toonaangevend waren in het Nederlandse glas.

Meydam is als ontwerper van de Glasfabriek Leerdam en later als vrij glaskunstenaar wereldberoemd geworden. Hij ontving vele nationale en internationale prijzen voor zijn vele ontwerpen en zijn werk is vertegenwoordigd in vele musea over de gehele wereld. Meydam is een veelzijdig industrieel ontwerper en zijn talent zowel als zijn vormgeving wordt vergeleken met beroemde Scandinavische vakgenoten.

biografie
In 1935, op 16-jarige leeftijd, kwam hij in dienst als assistent op de reclameafdeling van de Glasfabriek Leerdam, waar zijn vader als glaspakker werkte.

Van 1939 tot 1943 volgde hij de avondcursus Kunstindustrieel Onderwijs te Utrecht.

Na in 1943 leerling glasdecoratie op de Glasschool Leerdam te zijn geweest werkte hij van 1944 tot 1947 op deze school als leraar glasdecoratie.

Tijdens de tentoonstelling 'Glasschool Leerdam' in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1947 waren een aantal van Meydams eerste ontwerpen voor glasplastieken en decoratief glaswerk te zien.

In 1949 kreeg hij tot 1989 de leiding over de ontwerpafdeling van de Glasfabriek Leerdam. Hij ontwierp voor Leerdam gebruiks- en verpakkingsglas voor serieproducten, maar ook kristallen sier- en gebruiksvoorwerpen voor de kunstnijverheidscollectie serica en Unica en gelegenheidsglas.

De kristalobjecten van Floris Meydam zijn vervaardigd uit massieve, geometrische vormen. Cylinder, bol en druppelvorm kenmerken veel van zijn ontwerpen waarin luchtbellen, insnijdingen en geslepen delen het licht vangen en een spel spelen met de kleuren. Kenmerkend voor Meydam is zijn gedegen kennis van de techniek en het materiaal in combinatie met een groot gevoel voor vorm en functionaliteit. Hij heeft jarenlang het gezicht van Leerdam bepaald met zijn ontwerpen voor serviezen en drinkglazen. Experiment en vernieuwing speelden daarin altijd een grote rol.

Unica
Begin jaren vijftig werkt Meydam nauw samen met meesterglasblazers en glasslijpers van de Leerdamse Glasfabriek. Zijn samenwerking met glasblazer Leendert van der Linden (1928) en glasslijper Piet Vermeer leverde vele prachtige Unica's in de vorm van abstracte, geslepen objecten op. Deze werden al snel opgevolgd door langgerekte vrijgeblazen flessen. Bij zijn unica vallen vooral de dikwandigheid en het vormverschil tussen binnen- en buitenkant op.

Monumentale opdrachten
Meydam begon rond 1950 met het maken van ontwerpen voor glazen panelen voor diverse bedrijven en instellingen.

Hij ontving verschillende prijzen voor zijn ontwerpen voor verpakkingsglas en serviezen. In 1952 kreeg hij als eerste Nederlandse ontwerper in het Museum of Modern Art (New York) een prijs voor "Good Design" voor zijn industrieel vervaardigd glaswerk.

Goudse Kunstaardewerkfabriek Regina
Floris Meydam heeft ook naam gemaakt met zijn ontwerpen voor de keramische industrie. Door in 1952 mee te doen aan de tentoonstelling van het Instituut voor IndustriĆ«le vormgeving, kwam Meydam in contact met de Goudse Kunstaardewerkfabriek Regina. Hier ontwierp hij tussen 1952 en 1954 diverse artikelen zoals bonbonniĆØres, fruitschalen en zijn beroemde servies 'Black Princess'.

geometrische periode' van Meydam. Uitgangspunt is de in een vorm geblazen cylinder waarvan de rand aan de bovenzijde uitloopt. De sherry- en borrelglazen hebben dezelfde vorm en afmeting, maar een verschillende inhoud. Dat geldt ook voor het port- en wijnglas. De karaf heeft een massieve bolvormige stop.

Tussen eind 1968 en juli 1969 ontwierp Meydam voor de N.V. Keramische Industrie Fris uit Edam waar zijn serviezen, ook in het buitenland, erg veel belangstelling kregen. Begin jaren '70 werkte hij voor de Aardewerkfabriek Hofra te herwijnen en in de jaren tachtig voor Aardewerkfabriek Flora te Hardenberg.

Floris Meydam heeft vele prachtige serica's op zijn naam staan. Beroemd is zijn Rosenthal collectie uit 1970. Deze volgde hij in 1973 op met serica's die ook het bol en cilinder uiterlijk hebben.

Tot aan zijn pensioen in 1984 was hij aan de Vereenigde Glasfabrieken Leerdam verbonden, maar ontwierp de jaren daarna op freelance basis nog enkele serieproducten.

Sinds 1988 maakt hij uitsluitend unica in studio's van meesterglasblazers in het buitenland. De kennismaking met Neil Wilkin in 1990 groeide uit tot een hecht contact en regelmatige bezoeken aan de studio van Wilkin. In zijn unica neemt de klassieke containervorm - vaas, bol en schaal - een belangrijkste plaats in, maar Meydam veroorloofde zich steeds vaker uitstapjes. De variatie zit vooral in het silhouet, het verschil tussen de binnen- en buitenkant, en de monumentaliteit.

In 1997 verscheen op initatief van Glas Galerie Leerdam bij Uitgeverij Glaswerk te Leerdam het boek 'Floris Meydam Desinger' (306 blz.), wat een overzicht geeft van zijn oeuvre, in 1999 gevolg door: 'Floris Meydam Glass'.

Tegenwoordig werkt Meydam uitsluitend met de Engelse glasblazer Neil Wilkin in diens studio in Rome.

Floris Meydam exposeert permanent en exclusief in Glas Galerie Leerdam zijn nieuwste collectie unica.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.