kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

fluweel

Fluweel is een zachte en fijne geweven (katoenen) stof met glad oppervlak, waarbij rechtopstaande pluizen van ingeweven zijde of katoen met de kettingdraden zijn meegeweven en afgesneden.

Fluweel is een weefsel met een opengesneden pooldek en een simpel weefsel als rugversterking. De binding kan een kettingvelours of een inslagvelours zijn.

Fluweel wordt veelvuldig gebruikt bij de vervaardiging van gordijnen in stadions en theaters. Het velours wordt behandeld met chemische producten om de ontvlambaarheid van het textiel laag te houden. Elke 5 tot 7 jaar moeten deze gordijnen gecontroleerd worden om te verzekeren dat de katoen velours gordijnen nog steeds bestand zijn tegen brand.

Verder wordt fluweel gebruikt voor meubelbekleding. De grondstof kan katoen, wol, mohair of synthetisch zijn.

In het laatste decennium is velours steeds meer toegepast voor kussens en matrasbekleding. Luxueuse matrassen worden veelal uitgevoerd met Jacquard velours vanwege het comfort, elasticiteit en vlamweerstand.

Trijp (= mohair velours) is een fluweelachtige wollen stof waar men bekleding voor stoelen van maakt, maar ook kleden en kledingstukken.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Velours.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.