kunstbus
Dit artikel is 06-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fons Reggers

Firma Gebr. Reggers (1919-1960)

Atelier opgericht in 1919 door de twee broers Fons en Rein Reggers voor het maken van zilveren sieraden met edelstenen en verschillende zilveren gebruiksvoorwerpen.

Fons Reggers verzorgde de ontwerpen en Rein Reggers was verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.

De sieraden werden meestal gemaakt uit zilver en hebben vaak accenten in rood koraal. Kenmerkend zijn ook het gehamerde oppervlak en asymmetrische krullende of gebogen lijnen waarmee de sieraden aansluiten bij de internationale art nouveau en de expressionistische vormgeving van de Amsterdamse School.

Historie
De Gebroeders Reggers waren afkomstig uit een familie van Brabantse goudsmeden. In 1919 vestigen zij zich in Amsterdam als 'Fa. Reggers'. In het begin werkten zij nog samen met J.F. Homburger, later maakten ze naam voor zich zelf.

De sieraden van Reggers waren opvallend. In het vakblad Goud en Zilver wordt in 1929 gesproken over typische "Reggers-modellen, door de eigenaardige wijze, waarop de lijnen hunner sieraden op sierlijke wijze krullen en vervloeien".

Door het succes van de firma Reggers kreeg het bedrijf vanaf 1938 en ook na de oorlog de kans om in goud te werken en maakte het daarnaast klokken, kandelaars en zelfs altaarhekken.

In 1960 werd de firma Reggers overgenomen door Dutch Chainworks, een dochtermaatschappij van Van Kempen & Begeer in Voorschoten. In 1985 ging Dutch Chainworks failliet.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 313.