kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

François-Eugène Rousseau

Franse handelaar in keramiek en glas, keramist en glaskunstenaar, geboren 17 maart 1827 in Parijs - overleden 12 juni 1891 aldaar.

Biografie
In 1855 erft François-Eugène Rousseau de keramiek- en porseleinhandel van zijn vader aan de Rue Coquillère in Parijs, waar men porselein en faïence maakte.

Service Japonais
In 1866 ontwierp hij een aardewerken servies waarbij hij aan Félix Bracquemond (1833-1914), Frans grafisch kunstenaar en ontwerper van keramiek, opdracht gaf de decoratie te ontwerpen. Félix Bracqemond was een van de eersten die de pas ontdekte Japanse kunst tot voorbeeld gebruikte in zijn werk. Hij had omstreeks 1859 bij zijn drukker in een doos met Japans porselein een bundel houtsneden ontdekt van bloemen, dieren en vissen door de Japanse prentkunstenaar Katsushika Hokusai (1760-1849), de Manga. Hij was er verrukt van, kocht het en liet het aan anderen zien. Het 'Service Japonais' decoreerde hij met motieven van vogels, vlinders, bloemen en zeedieren die regelrecht zijn overgenomen uit zijn schetsboek van Hokusai en andere Japanse prenten. Bracqemond maakte zelf de etsen, die veelal asymmetrisch werden afgedrukt op het aardewerk en met de hand ingekleurd voordat ze werden bedekt met glazuur.
De vormen van dit servies, gemaakt door Lebeuf-Milliet & Cie, hebben niets Japans: deze zijn afgeleid van achttiende-eeuws Frans porselein. Het servies werd een enorm succes en is nog jarenlang in productie gebleven. - (Salon (Milès) uit Sèvres, opende hij in 1869 samen met zijn leerling Ernest-Baptiste Léveillé een winkel: Rousseau-Léveillé, waar zij hun eigen op het Verre en Midden-Oosten geïnspireerde glaswerk en soortgelijk werk van glasontwerpers als Philippe-Joseph Brocard (actief van 1867 tot 1890) verkochten.

Zijn dikwandige glazen met ingesloten kleuren en zijn keramiek brachten hem succes. Rousseau werd vooral bekend door zijn gebruik van craquelé en 'gelaagd' glas. Craquelé is een 16e-eeuwse Venetiaanse techniek, waarbij men het glas tussen twee verhittingen door onderdompelt in koud water; 'gelaagd' glas is een 18e-eeuwse Chinese techniek, waarbij men in matglas krast om de onderliggende laag doorschijnend glas zichtbaar te maken.

Rousseau was een van de eerste voorvechters van het Estheticisme op het Europese vasteland. Zijn glasontwerpen, die werden gedecoreerd door onder anderen Eugène Michel en Alphonse-Georges Reyen, deden de interesse voor decoratief glaswerk herleven en hadden een grote invloed op de latere Art Nouveau.

In 1885 verkocht hij zijn zaak aan Léveillé die nog tot in de jaren '90 van de 19e eeuw firmant was.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 158.