kunstbus
Dit artikel is 04-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gabriele Mucchi

Italiaanse kunstenaar, geboren 25 juni 1899 in Turijn - overleden 10 mei 2002 in Milaan op de leeftijd van 102 jaar.

Gabriele Mucchi stond aan de wieg van het neorealisme en behoorde tot de groep kunstenaars rond Renato Guttuso. Mucchi beschouwde zichzelf als een "vormontdekker voor voorwerpen voor dagelijks gebruik" - de term 'industrieel vormgever' bestond nog niet. Zijn meubelontwerpen zijn exemplarisch voor het Italiaanse Rationalisme, een stroming waarvan de vertolkers zich zelf beschouwden als de helden van de moderne tijd.

Biografie
Gabriele Mucchi was de zoon van kunstschilder Anton Maria Mucchi (1871 - 1945). Hij genoot zijn opleiding in Turijn, Rome, Catania en Corregio waarna hij techniek studeerde in Bologna, waar hij in 1923 afstudeerde.

In 1926 exposeert hij zijn werk op de expositie 'Italiaanse 20e eeuw' die in Milaan werd gehouden. Van 1931 tot 1933 toonde hij zijn werk aan een exclusief puliek in Galérie Bonaparte.

Gabriele Mucchi was een grote tegenstander van de fascistische dictator Mussolini.

In 1934 betrok hij een huis in Milaan, dat al snel een ontmoetingsplaats werd voor kunstenaars en antifascisten. Later kwam hier de groep Corrente uit voort. Hoewel hij actief lid was van deze groep, maakte hij daarnaast ook deel uit van de rationalistische beweging in architectuur en design die een tijdje door de fascisten werd gesteund.

Van 1934 tot 1945 ontwierp Mucchi stoelen voor de Milanese fabrikant Crespi, Emilio Pino, waaronder zijn in twee standen verstelbare lounge chair 'Genni' (met voetenbank) van verchroomde buizen en leer, die in 1982 door Zanotta opnieuw werd uitgebracht.

In 1940 liet Gabriele Mucchi op de Triënnale van Milaan een gebogen en doorboorde stoel in aluminium zien.

Na de Tweede Wereldoorlog woonde Gabriele Mucchi lange tijd in Oost-Berlijn. Zijn ontwerpen werden in 1949 in Milaan en in 1955 in Praag, Berlijn en Dresden tentoongesteld.

Terug in Italië, sloot Gabriele Mucchi zich aan bij de communistische partij. Hij bleef het gedachtengoed van de communisten tot aan zijn dood trouw.

Van 1956 tot 1961 was Gabriele Mucchi gastdocent aan de academie in Berlijn-Weissensee.

In 1984 kreeg hij een eredodoraat van de Humboldt-Universität in Leipzig.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 62.