kunstbus
Dit artikel is 14-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Garouste and Bonetti

Garouste & Bonetti

De Franse ontwerpster Elizabeth Garouste (geb. 1949) volgde naast haar studie aan de École Camondo in Parijs een opleiding in theater- en kostuumontwerp en begon haar carriere als theaterontwerpster voor Fernando Arrabel en als stiliste voor Marie Berani. Ook werkte zij samen met haar man, de schilder Gérard Garouste (haar man) en interieurontwerper Andrée Putman (geb. 1925).

Mattia Bonetti (geb. 1953) had gestudeerd aan het Centro Scolastico per l'industria Artistica en gewerkt als fotograaf. Hij kreeg van Elisabeth de opdracht om etalages en grafische werken te ontwerpen voor de winkel van haar ouders.

In 1981 werken Garouste en Bonetti samen aan hun eerste gezamenlijke opdracht: het interieur voor het Restaurant le Privilège in de nachtclub Le Palace.

Nog in 1981 exposeerden Garouste & Bonetti bij Jansen hun eerste gezamenlijke collectie: 'objets primitifs' en 'objets barbares' waarmee zij bewust afzien van industriële productiemethoden en de Franse décorateurtraditie deden herleven. In Frankrijk heerst het eclectisme: terwijl Philippe Starck een globale methode die op de geïndustrialiseerde productie is gericht ontwikkelt, evolueren Garouste en Bonetti naar neo-barok. (kunst, werd wel 'New Caledonie Gothique' genoemd en leverde de makers de naam 'De Nieuwe Barbaren' op.

Na een werkperiode in het Centre de recherche sur le verre (CIVRA) in Marseille waar zij onderzoek verrichtten naar glastechnieken werkten ze nauw samen met La Manufacture Nationale de Sèvres waarvoor ze in 1988 hun Cabinet de Sévres uitvoerden.

In 1985 exposeerden zij hun ontwerpen bij Galerie Néotu in Parijs waarmee zij internationale erkenning verkregen.

Eind jaren '80 ontwierpen ze barokke interieurs en meubilair voor Christian Lacroix' modehuis in Parijs en kantoorinterieurs van tijdschriftenuitgever Hachette en de uitgeverij J.E. Lattes. In de jaren '90 ontwierpen ze verpakkingen voor Nina Ricci, glas en keramiek voor Daum, woninginrichting voor Anthologie Quartett en interieurs voor het Beierse kasteel van prinses Gloria von Thurn und Taxis.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.