kunstbus
Dit artikel is 19-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geert LapUntitled, 1993, Stoneware (34.6 x 21.9 cm) Nederlands keramist, geboren als Gerardus Johannes 24 december 1951 te Venlo. Woont en werkt in Amsterdam.

Geert Lap probeert geen geheel nieuwe vormen te vinden maar reduceert bestaande vormen tot het uiterste. Lap draait al zijn vormen met de hand en bewerkt ze zodanig dat ieder spoor van handwerk nagenoeg verdwenen is.

Carriere
Hij studeert van 1974 tot 1976 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch en van 1976 tot 1979 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam waar hij met onder andere Barbara Nanning, Irene Vonk, Wouter Dam en Babs Haenen tot de succesvolle groep keramisten behoort die door Jan van der Vaart aan de Rietveld Academie zijn opgeleid.

Nadat hij in Amsterdam van 1978 tot 1980 een gemeenschappelijk atelier met Barbara Nanning heeft gehad begint hij vanaf 1980 zijn eigen atelier in deze stad.

In de jaren van 1978 tot 1982 ontstonden zijn sierlijke, zeer dun gedraaide vazen en kommen in porselein waarbij hij langs de randen van de stukken een streep ongeglazuurd liet om het materiaal van de scherf te tonen. Deze witte randen steken af tegen de rustige monochrome zwarte, lichtgrijze, helderblauwe en incidenteel ook bloedrode glazuur.

Porselein krimpt en vervormt echter tijdens het stoken. Een dergelijke invloed van het proces op het resultaat bevalt hem niet. Rond 1984 gaat hij daarom over op steengoed, ook omdat hierin grotere formaten mogelijk zijn. Het steengoed wordt bedekt met matte glazuren in effen pasteltinten.

Van 1985 tot 1986 is hij docecnt aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en tegelijkertijd tot 1987 aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen.

Omstreeks 1987 komt hij tot de techniek van steengoed dat hij vervolgens met 'terra sigilata' beschildert. De huid van zijn ongebakken steengoed wordt voorzien van een laag ontkalkte sliblaag 'terra sigilata' op basis van dezelfde kleisoort welke vervolgens wordt gebakken. Het voordeel is, dat de scherf en de huid uit dezelfde klei zijn samengesteld waardoor de krimp van beiden hetzelfde is. Deze techniek past hij tot op heden toe. Zijn vormen zijn helder en precies, waardoor het lijkt alsof kleur en vorm bij elkaar horen. De fijne suspensie van de sliblaag doet aan als glazuur. De complexe techniek van het terra sigillata is zoals we reeds lazen bijna net zo oud als het pottenbakken zelf. Traditie en kunstenaarschap gaan hier dus prima samen in de wereld van de hedendaagse keramiek. - (museum Het Princessehof te Leeuwarden zijn magnum opus, het werk '99 variaties', waarmee door volledige innerlijke samenhang, stijlvolle perfectie en monumentaliteit het eindpunt van zijn manier van werken bereikt lijkt.

Peter Struycken (1939) een beeldengalerij van veertig beelden die om de 25 meter zouden worden geplaatst op sokkels in het voetgangersgebied van de Grote Marktstraat en het Spui. Struycken herintroduceerde de sokkel om een overgang te creëren tussen de stedenbouwkundige ruimte en de sculptuur.
De sokkel, ontworpen door Geert Lap, dient daarbij volgens Struycken als 'schaalcomponent' en is het vaste element binnen het plan. Het is een ovale vorm van zwart granito met een hoogte van 95 centimeter, waar een stalen hoes overheen past. Aan deze hoes kan het beeld gemonteerd worden. Niet alleen kunnen de sculpturen zo eventueel van sokkel veranderen, de sokkel op zijn beurt kan desgewenst ook verplaatst worden. De veertig beeldhouwers die voor dit plan een beeld ontwierpen moesten zich aan vooraf bepaalde afmetingen houden (de oppervlakte van de sokkel en een maximale hoogte), waardoor de samenhang gehandhaafd werd. Een uitzondering is het beeld van Karel Appel, waarvan de sokkel en het beeld groter van formaat zijn.
Er staan inmiddels beelden van Sonja Oudendijk, Joost van den Toorn, Marc Ruygrok, Eja Siepman van den Berg, Michael Jacklin, Alfred Eikelenboom, Rien Monshouwer, Ernst Hazenbroek, Berry Holslag, Carel Visser, Auke de Vries, Adam Colton, Sigurdur Gudmundsson, Lon Pennock, Jan Snoeck, Pearl Perlmuter, Karel Appel, Gert Germeraad, Jan van de Pavert, Tom Claassen, Sjoerd Buisman, Leo Vroegindeweij, Peter Otto, Gijs Assmann, Arjanne van der Spek, André Kruysen, Emo Verkerk, Rob Birza, ... De tekstborden bij de sokkelbeelden zijn ontworpen door vormgever Rudo Hartman. - (meer afbeeldingen en informatie op www.kunstenpubliekeruimte.nl, www.stroom.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.